Hírek

 • 2019. szeptember 19., csütörtök, 13:34

  Kínai kutatók látogatása a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetében

  A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.

 • 2019. július 18., csütörtök, 08:18

  NAIK-ÉKI munkatársainak látogatása Chongqingban a College of Food Science intézetében

  A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.

 • 2019. július 9., kedd, 12:36

  MKE Vegyészkonferencia 2019 – „ Közöttünk működő kémia”

  A Magyar Kémikusok Egyesülete céljaként tűzte ki, hogy olyan konferenciát szervezzen, amelynek legfőbb célja a magyar kémikusok által képviselt sokszínű szakmai tudás és alkalmazási gyakorlat megismertetése a kémikusok tág közösségével. Ennek értelmében került megrendezésre június 24-26. között az „MKE Vegyészkonferencia 2019” Egerben, aminek a nagy múltú Eszterházy Károly Egyetem adott helyszínt.

 • 2019. július 1., hétfő, 09:09

  Az emésztés folyamatának modellezése lombikban

  A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein, mivel a humán klinikai vizsgálatoknál és az állatkísérleteknél kevésbé költség- és munkaigényesek, és etikai problémákat sem vetnek fel.

 • 2019. május 2., csütörtök, 09:30

  Az ÉKI-ben fejlesztett gluténmentes termékek

  Gluténmentes tojás-helyettesítő és azzal azonos textúrát biztosító adalék anyagok, illetve azok alkalmazására épülő növényi alapú termékek fejlesztése című Magyar- Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat (TÉT_15_IL-1-2016-0020) keretében gyártott új termékek előzetes piaci elfogadását teszteltük a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete Budai Lisztérzékenyek Klubjában 2019 márciusában.

 • 2019. március 25., hétfő, 09:52

  Probiotikumokkal a megfázás ellen

  A probiotikumok – azaz az olyan élő, humánbarát mikroorganizmusok, amelyek a fogyasztó béltraktusába megfelelő számban jutva fejtik ki jótékony hatásukat az egészségi állapotra – egyre ismertebbek az egészségtudatos, de – a reklámok által – akár a mindennapi fogyasztó számára is. Konkrét, kézzel fogható hatásuk azonban kevéssé ismert.

 • 2019. március 21., csütörtök, 14:03

  Dr. Cserhalmi Zsuzsanna miniszteri kitüntetésben részesült

  Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója alkalmából Dr. Nagy István agrárminiszter Pro Alimentis Hungariae Díjat adományozott intézetünk nyugalmazott munkatársának. Dr. Cserhalmi Zsuzsanna a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet korábbi osztályvezetője, megbízott intézetigazgatója kitüntetésben részesült a több mint 60 éves múlttal rendelkező Élelmiszer Tudomány Technológia szaklap több éves kiváló, felelős szerkesztői munkájáért.

 • 2019. február 14., csütörtök, 15:06

  Fiatal kutatóink sikere a „Táplálkozástudományi kutatások” PhD konferencián

  2019. január 24.-én a Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTT) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) közös rendezésében immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a „Táplálkozástudományi kutatások” PhD konferencia.

 • 2019. január 22., kedd, 15:43

  Bioaktív molekulákra alapozott kutatások a NAIK-ÉKI-ben

  2018. november és 2019. január

  A Magyar Kémikusok Lapjában kétrészes cikk jelent meg az Intézetünkben folytatott kutatásokról „Metabolitok vizsgálata” és „Fehérje- és DNS-alapú vizsgálatok” címmel.

 • 2019. január 9., szerda, 16:21

  Kutatás-fejlesztés az ÉKI-ben

   

  Magyar Mezőgazdaság – 2018. szeptember 26.

   

  A Magyar Mezőgazdaság című szaklap cikke intézetünk legújabb kutatási, fejlesztési és innovációs eredményeit mutatja be.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.