Hírek

2021. február 1-jén létrejön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

2021. január 29., péntek, 16:22

Tisztelt Látogatók!

A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.

Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!

Kínai kutatók látogatása a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetében

2019. szeptember 19., csütörtök, 13:34

A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.

NAIK-ÉKI munkatársainak látogatása Chongqingban a College of Food Science intézetében

2019. július 18., csütörtök, 08:18

A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.

MKE Vegyészkonferencia 2019 – „ Közöttünk működő kémia”

2019. július 9., kedd, 12:36

A Magyar Kémikusok Egyesülete céljaként tűzte ki, hogy olyan konferenciát szervezzen, amelynek legfőbb célja a magyar kémikusok által képviselt sokszínű szakmai tudás és alkalmazási gyakorlat megismertetése a kémikusok tág közösségével. Ennek értelmében került megrendezésre június 24-26. között az „MKE Vegyészkonferencia 2019” Egerben, aminek a nagy múltú Eszterházy Károly Egyetem adott helyszínt.

Az emésztés folyamatának modellezése lombikban

2019. július 1., hétfő, 09:09

A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein, mivel a humán klinikai vizsgálatoknál és az állatkísérleteknél kevésbé költség- és munkaigényesek, és etikai problémákat sem vetnek fel.

Az ÉKI-ben fejlesztett gluténmentes termékek

2019. május 2., csütörtök, 09:30

Gluténmentes tojás-helyettesítő és azzal azonos textúrát biztosító adalék anyagok, illetve azok alkalmazására épülő növényi alapú termékek fejlesztése című Magyar- Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat (TÉT_15_IL-1-2016-0020) keretében gyártott új termékek előzetes piaci elfogadását teszteltük a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete Budai Lisztérzékenyek Klubjában 2019 márciusában.

Probiotikumokkal a megfázás ellen

2019. március 25., hétfő, 09:52

A probiotikumok – azaz az olyan élő, humánbarát mikroorganizmusok, amelyek a fogyasztó béltraktusába megfelelő számban jutva fejtik ki jótékony hatásukat az egészségi állapotra – egyre ismertebbek az egészségtudatos, de – a reklámok által – akár a mindennapi fogyasztó számára is. Konkrét, kézzel fogható hatásuk azonban kevéssé ismert.

Dr. Cserhalmi Zsuzsanna miniszteri kitüntetésben részesült

2019. március 21., csütörtök, 14:03

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója alkalmából Dr. Nagy István agrárminiszter Pro Alimentis Hungariae Díjat adományozott intézetünk nyugalmazott munkatársának. Dr. Cserhalmi Zsuzsanna a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet korábbi osztályvezetője, megbízott intézetigazgatója kitüntetésben részesült a több mint 60 éves múlttal rendelkező Élelmiszer Tudomány Technológia szaklap több éves kiváló, felelős szerkesztői munkájáért.

Fiatal kutatóink sikere a „Táplálkozástudományi kutatások” PhD konferencián

2019. február 14., csütörtök, 15:06

2019. január 24.-én a Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTT) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) közös rendezésében immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a „Táplálkozástudományi kutatások” PhD konferencia.

Bioaktív molekulákra alapozott kutatások a NAIK-ÉKI-ben

2019. január 22., kedd, 15:43

2018. november és 2019. január

A Magyar Kémikusok Lapjában kétrészes cikk jelent meg az Intézetünkben folytatott kutatásokról „Metabolitok vizsgálata” és „Fehérje- és DNS-alapú vizsgálatok” címmel.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.