Hírek

  • 2018. október 8., hétfő, 11:33

    NAIK-ÉKI - Kutatók Éjszakája (2018)

    Immár hagyományosan, a Kutatók Éjszakája program keretében szeptember utolsó péntekén az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet megnyitotta kapuit az érdeklődő nagyközönség számára.

  • 2018. szeptember 12., szerda, 09:27

    150 éves a debreceni agrárképzés

    A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztály, Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága és a Debreceni Területi Bizottsága a debreceni agrárképzés megalakulásának 150 éves évfordulója alkalmából 2018. szeptember 6-án megrendezte a Tiszántúli Agrártudományi Napokat. A rendezvényre 11 országból több mint 400 résztvevő érkezett, intézetünket Adányiné Kisbocskói Nóra és Lengyelné Kónya Éva képviselte.

  • 2018. augusztus 28., kedd, 08:31

    Dr. Halász Anna miniszteri kitüntetésben részesült

    Államalapító Szent István ünnepe alkalmából Dr. Nagy István agrárminiszter „Életfa Emlékplakett Ezüst fokozata” kitüntetést adományozott intézetünk nyugalmazott munkatársának. Dr. Halász Anna a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet korábbi tudományos tanácsadója, az MTA doktora az élelmiszertudomány területén végzett több mint 50 éves kutató és fejlesztő munkájáért, tudományos életművének elismeréseként részesült a kitüntetésben.

  • 2018. július 30., hétfő, 11:47

    Kínai delegáció látogatása és szándéknyilatkozat aláírása a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetében

    A Csungking és Magyarország közötti megállapodás és a Magyar-Csungkingi Tudományos és Technológiai Transzferközpont megalakulása keretében, valamint a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet és a csungking-i Southwest University közös kutatási projektjének folytatására a fenti intézményekből érkezett delegáció a NAIK-ÉKI-be 2018. július 17-én.

  • 2018. július 6., péntek, 13:44

    Okozhat-e allergiát az alma?

    Naponta egy alma, és az orvost távol tartja.” A népi közmondás alapjait valószínűleg senki sem vitatja, hiszen az alma méltán érdemelte ki már a római korban a „gyümölcsök királynője” címet: magas ásványi anyag- és vitamintartalma hozzájárul az egészséges életvitelhez, magas pektintartalma a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán, csersavtartalma az emésztést segíti elő.

  • 2018. május 2., szerda, 22:30

    Gluténmentes termékek fejlesztése az ÉKI-ben

    Lezárult az első munkaszakasza az intézetünkben folyó gluténmentes tojás-helyettesítő és azzal azonos textúrát biztosító adalék anyagok, illetve azok alkalmazására épülő növényi alapú termékek fejlesztése című Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázatnak.

  • 2018. március 14., szerda, 16:21

    Miniszteri kitüntetésben részesült intézetünk munkatársa

    Minden évben hagyományosan március 15-e alkalmából a Földművelésügyi Miniszter kitüntetésben részesíti a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, valamint az agrárszakoktatás területén végzett kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket. Idén, az élelmiszer-és környezetanalitika területén végzett több évtizedes, a hazai gyakorlat számára meghatározó munkája elismeréseként Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter Ujhelyi Imre Díjjal tüntette ki munkatársunkat, Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra tudományos tanácsadót, az MTA doktorát, a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet Élelmiszer-analitikai Osztály vezetőjét. Kitüntetéséhez ezúton is szívből gratulálunk!

  • 2018. március 9., péntek, 14:04

    A „Fogadj Örökbe Furmintot” pályázat egyik nyertese Molnár Helga

    A Földművelésügyi Minisztérium és a NAIK által az Ifjú Agrárkutatók részére meghirdetett pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és díjkiosztójára 2018. március 9-én került sor.

  • 2018. január 22., hétfő, 11:27

    Jób könnye (könnyfű, tudományos név: Coix lacryma-jobi)

    Ázsia trópusi területein honos gabonaféle, pázsitfűfélékhez tartozó növényritkaság (Poaecae család tagja). Magyarországon kevésbé ismert növény, kevés a róla olvasható ismeretanyag. 

  • 2018. január 3., szerda, 12:09

    Hőtűrő proteázok a tejben

    A feldolgozásra kerülő nyerstej hőkezelése, vagy más tartósítási eljárások amellett, hogy elpusztítják a patogén mikroorganizmusokat, az enzimek jelentős részét is inaktiválják. Azonban egyes bakteriális eredetű hőstabil proteáz enzimek képesek túlélni még az ultra magas hőmérsékleten történő kezelést (UHT) is.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.