
NAIK - Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

Az intézetről
Az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (ÉKI) a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tagjaként működő kutatóintézet. Az alapvető feladata, hogy
- Tudásbázis szerepet tölt be, mely nem csupán a rendelkezésre álló – más szereplők által megosztott – ismeretekre alapozza működését, hanem önmaga is elsődleges ismereteket teremt, melyeket (publikációk, tanulmányok formájában) megoszt a közösséggel. A szakterületéhez tartozó kérdésekben, társadalmi partnerként jelenik meg.
- Az élelmiszeripari innováció támogatójaként, együttműködő partnerintézményként jelenik meg az élelmiszervállalkozók számára, azok K+F+I tevékenységeihez kapcsolódóan. Közvetlen módon, szaktanácsadással, kutatási infrastruktúra és tudás rendelkezésre bocsájtásával segíti az ipari K+F+I tevékenységet.
- Részt vállal a tudományos és az ipari szakemberképzésben.
A NAIK-ÉKI hazai kollektív élelmiszer-tudományi kutatóhelyként tehát hidat kíván képezni az élelmiszer előállítók és az élelmiszer-tudomány között.
Alapkutatási tevékenysége mellett, gyakorlatorientált alkalmazott kutatási szolgáltatásokat kínál a technológiai tudományok, az élelmiszertermék-fejlesztés vagy az élelmiszer minőségvizsgálat, eredetvédelem területén.
Alapvető célunk, a nagy hozzáadott értékű, egészségmegőrzést elősegítő élelmiszerek pozitív élettani hatását minél jobban megértsük és hitelesen jellemezni tudjuk. Ezen cél megvalósítása érdekében alkalmazunk in vitro emésztési modellrendszereket, valamint hajtunk végre in vivo modellkísérleteket rágcsálókkal.
Az intézet fontos feladatai közé tartozik az élelmiszerek és élelmiszer-nyersanyagok minősítése és komplex jellemzése modern DNS alapú módszerekkel, valamint új, kímélő technológiák és tartósítási módszerek kifejlesztése is. Közreműködünk továbbá élelmiszereredet-védelmi rendszerek fejlesztésében, valamint a fogyasztói magatartás és vállalkozói igények megismerését célzó kutatásokban.
Programajánló
Hírek
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.
A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.