Szolgáltatások
Az intézetünkben található konvencionális kísérleti állatház (35/2015) az intézeteiben folyó állatkísérletes munkáknak biztosít hátteret.
Meglévő élelmiszeripari termékből vagy nyersanyagból lehetséges fehérje allergének (antigének) vagy az allergént tartalmazó nyersanyag immunanalitikai kimutatása.
A NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének szakértelme rendelkezésére áll, amennyiben növelni szeretné akár már meglévő, akár kifejleszteni tervezett termékei, technológiái élelmiszerbiztonságát. Az élelmiszerek eltarthatóságát mikrobiológiai, kémiai, fizikai és érzékszervi szempontból is vizsgáljuk.
Humán emésztés szimulálására élelmiszerek és/vagy tisztított fehérjék emésztési modellben történő vizsgálata, választ keresve az emészthetőségre és a mikro/makrotápanyagok, például a fehérjék biológiai hozzáférhetőségére. Szolgáltatásunkat kutatási munkákhoz történő felhasználásra ajánljuk, az élelmiszerek emésztése és a tápcsatornában történő lebomlási folyamatok teljes megismerése céljából.
- Élelmiszer-feldolgozási és -tartósítási technológiák fejlesztése és optimalizálása, ezen belül:
- extrudálás,
- granulálás,
- mikrohullámú hőkezelés és szárítás,
- Élelmiszer-technológiai és termékfejlesztési szaktanácsadás
Meglévő élelmiszeripari termék vagy nyersanyag probiotikus termékké fejleszthetőségének vizsgálata igazolt probiotikus Lactobacillus törzsekkel.
Programajánló
Hírek
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.
A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.