Állatház szolgáltatások

Az intézetünkben található konvencionális kísérleti állatház (35/2015) az intézeteiben folyó állatkísérletes munkáknak biztosít hátteret. Emellett szakmai szolgáltatást is nyújtunk külső felhasználók számára. Állatházunk egér, patkány és nyúl kísérletek elvégzésére alkalmas. A patkány szobában 80 állat elhelyezésére van lehetőség csoportos ketrecben vagy 20 állat elhelyezésére egyedi anyagcsereketrecben. A nyúl szoba jelenleg egyszerre 4 nyúl elhelyezésére alkalmas. A rendelkezésre álló infrastruktúrára és szakértelemre alapozva többek között az alábbi állatkísérletes szolgáltatásainkat ajánljuk figyelmébe:

 

A fenti szolgáltatások ára a minták számától, az állatok elhelyezésétől és a vizsgált paraméterektől változik. Árajánlattal kapcsolatban, illetve ha további felvilágosításra lenne szüksége, levélben érdeklődjön a nagy.andras[kukac]eki.naik.hu címen.

 

Poliklonális ellenanyag termeltetése nyulakban

Különböző eredetű antigének (pl. fehérjék, poliszacharidok, bakteriális eredetű antigének, mikotoxinok) kimutatására, immunanalitikai módszerek fejlesztésére és kutatási célra specifikus poliklonális ellenanyagot termeltetünk nyúlakban. A kísérlet kb. 2 hónapot vesz igénybe, ez alatt az állatokat a vizsgált antigénnel minimum négyszer immunizáljuk szubkután (bőr alá). Az utolsó immunizálást követően immunanalitikai módszer (indirekt ELISA) segítségével határozzuk meg az antigén-specifikus ellenanyagok megjelenését és erősségét. Lehetőségünk van az így kapott szérum IgG frakciójának tisztítására is ammónium-szulfátos kicsapással.

A szolgáltatás ára: poliklonális ellenanyag termelés: 460 000 Ft + ÁFA

IgG tisztítás és szérum titer meghatározás: 90 000 Ft + ÁFA

 

Rövid vagy hosszú távú etetési kísérletek és immunválasz vizsgálata patkány kísérletekben

A tápcsatornában túlélő és a szervezetbe átjutó tápanyagok befolyásolhatják az anyagcserét, a szervezet fiziológiai aktivitását. ezért a különböző tápanyagok (pl. fehérje) emészthetőségének vizsgálatát patkánykísérletben modellezzük. A vizsgált mintákat szájon át vagy gyomorszonda segítségével adjuk be az állatoknak, majd egy bizonyos időintervallum elteltével meghatározzuk a tápcsatornában túlélő, valamint a bélfalon átjutott a plazmában kimutatható, túlélő vizsgált tápanyagot.

 

Fehérjehasznosulási kísérlet egyedi anyagcsereketrecben

A táplálékkal elfogyasztott fehérje hasznosulást számos tényező befolyásolja. Amikor azonos korú, nemű és testtömegű, növekedésben lévő egészséges állatok igényszintjüknek megfelelő izo-energetikus és izo-protein tartalmú tápot fogyasztanak a fehérjehasznosulást elsősorban a fehérjében lévő aminosavak kedvezőtlen részaránya vagy a fehérjék hasznosulását gátló, fiziológiailag aktív anyagok jelenléte ronthatja le. A vizsgált termék fehérje hasznosulását növekedésben lévő patkányok etetési kísérletében határozzuk meg, melyet a diétából származó, egységnyi nitrogén bevitelre számított nitrogén beépítés arányával (True Digestibility,TD) jellemzünk.

 

Fehérjehasznosulási kísérlet csoportos anyagcsereketrecben

Ebben az etetési kísérletben a nettó fehérjearánnyal (Net Protein Ratio, NPR) jellemezzük a vizsgált minta fehérjehasznosulását, melynél az állatok testtömegnövekedését vonatkoztatjuk a diétából származó nitrogén bevitelre.

 

Potenciális probiotikus baktériumok immunszabályozó hatásának vizsgálata állatkísérletben

A kísérlet során patkány-modell segítségével demonstráljuk, hogy a kiválasztott tejsavbaktérium etetése lehetővé teszi-e a tápcsatornához kapcsolt immunválasz modulálását melyet egy marker antigénre (óvalbumin, OVA) adott immunválasz vizsgálatával jellemzünk. Az etetési és immunizációs kísérlet végén immunanalitikai módszer (ELISA) segítségével határozzuk meg a specifikus ellenanyag választ a béllumen mintákból és a vérmintákból.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.