Allergén fehérjék kimutatása

Meglévő élelmiszeripari termékből vagy nyersanyagból lehetséges fehérje allergének (antigének) vagy az allergént tartalmazó nyersanyag immunanalitikai kimutatása. 

A kimutathatóság iránti igény a fogyasztók (legfőképp az élelmiszer allergiás - és a cöliákiás betegek) és az élelmiszer-előállítók (gyártásközi ellenőrzés, végtermék ellenőrzés, kontamináció kimutatás) részéről egyaránt felmerül, hisz az élelmiszer-biztonság mindkettőjük szempontjából fontos alapkövetelmény.

Az élelmiszer-allergiás megbetegedések 90%-át a glutént tartalmazó gabonák, rákfélék, tojás, halak, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, csillagfürt, puhatestűek és az ezekből készült élelmiszertermékek okozzák, melyek szabályozottan jelöléskötelezettek. A táplálékban előforduló búza (durum, spelta, kamut), rozs, tritikálé, árpa, és zab eredetű glutén-tartalom az allergiás reakciók kiváltásáért felelősek lehetnek, de ezen kívül, vagy mellett a cöliákiás betegek (életreszóló diétát megkövetelő, autoimmun rendellenesség) számára toxikus komponensek. Kimutatásuk tehát ez esetben is indokolt.

Intézetünkben alapanyagokból és feldolgozott, hidrolizált élelmiszerekből potenciális fehérje allergének (antigének) kimutatása zajlik, ehhez kereskedelmi forgalomban kapható, felhasználásra kész-optimalizált immunológiai mérőrendszereket használunk. Intézetünkben tej (beta-laktoglobulin, kazein), tojás (ovalbumin), szója és búza, rozs, árpa, zab glutén kimutatását vállaljuk.

Vizsgálati módszerek:

  • mikrotiter lemezen végzett ELISA (Enzimhez kapcsolt immunszorbens módszer) – kvantitatív mérésre
  • immunkromatográf membráncsíkon végzett gyorsmódszer – kvalitatív mérésre

A szolgáltatás eredményeként szakmai dokumentációt készítünk a termék/nyersanyag allergén tartalmáról, illetve az allergén tartalmú nyersanyag jelenlétéről, továbbá javaslatot teszünk a termék allergén-mentesként való forgalomba hozhatóságára, illetve a jelölésükre.

Minta mennyisége A szolgáltatás ára
Max. 10 minta esetén 35.000 Ft + ÁFA / minta
10 minta felett 30.000 Ft + ÁFA / minta

 

Megrendeléssel kapcsolatban, illetve ha további felvilágosításra lenne szüksége, érdeklődjön a takacs.krisztina​[kukac]eki.naik.hu email címen.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.