Fehérje hasznosulás in vitro vizsgálata

Humán emésztés szimulálására élelmiszerek és/vagy tisztított fehérjék emésztési modellben történő vizsgálata, választ keresve az emészthetőségre és a mikro/makrotápanyagok, például a fehérjék biológiai hozzáférhetőségére. Szolgáltatásunkat kutatási munkákhoz történő felhasználásra ajánljuk, az élelmiszerek emésztése és a tápcsatornában történő lebomlási folyamatok teljes megismerése céljából.

Az emésztési vizsgálatok hozzájárulnak a nyersanyagok és feldolgozott élelmiszerek jellemzéséhez (főleg a fehérjéknek, de ezenkívül a növekedési faktoroknak, enzimeknek, hormonoknak és szerves alkotóknak melyek a fehérjékkel kapcsolódhatnak) a jobb tápanyag hasznosulás szempontjából, valamint a hasznos élelmiszerkomponensek előfordulásának és stabilitásának meghatározásához a feldolgozás után (nem-enzimatikus modifikálásokkal, mint hagyományos és alternatív hőkezelés; enzimatikus modifikálásokkal, mint érés, fermentáció, keresztkötés).

Az emésztési folyamatokat szimuláló in vitro módszereket széles körben alkalmazzák az élelmiszerek gyomorban-bélben történő viselkedésének tanulmányozására. Bár a humán táplálkozási vizsgálatok nyújtják a legrelevánsabb táplálkozással kapcsolatos kérdésekre a választ, az in vitro módszerek előnye viszont, hogy reprodukálhatóbbak, gyorsabbak, olcsóbbak, kockázatmentesek és nincs etikai korlátjuk. Ezen módszerek nagyszámú minta párhuzamos mérését teszik lehetővé, reprodukálható, választott ellenőrzött körülményeket és könnyű mintavételi lehetőségeket nyújtva. A szimulált emésztési módszerek a száj, gyomor- és vékonybél fázisokat, és alkalmanként a vastagbél fermentációs szakaszát is magukba foglalják. Ezek a módszerek megpróbálják az in vivo fiziológiás körülményeket utánozni, figyelembe véve az emésztő enzimek jelenlétét és azok koncentrációját, aktivitását, a pH-t, az emésztési időt, a só koncentrációt. A statikusság biztosítja azt, hogy minden lépésnél az élelmiszerhez állandó arányban kerülnek felhasználásra az emésztő enzimek, sók, epesók.

Az in vitro statikus emésztési vizsgálatainkat egy nemzetközileg 2014-ben elfogadott, harmonizált protokoll alapján végezzük. Az élelmiszerben előforduló fehérjéket, vagy akár tisztított fehérjét száj-gyomor-vékonybél fázisokon keresztül vizsgáljuk szimulált nyálfolyadék-gyomorfolyadék-vékonybélfolyadék felhasználásával, melyek tartalmazzák a megfelelő elektrolit oldatot, emésztő enzimeket (alfa-amiláz, pepszin, pankreatin), kálcium-kloridot és vizet. Fehérjevizsgálat esetén a szájban történő szénhidrátbontás modellezése elhagyható, így a száj fázisban alfa-amiláz enzim használata ebben az esetben nem feltétlenül szükséges.

A szolgáltatást kiegészítheti gélelektroforetikus vizsgálat is a megemésztett fehérjék monitorozására (fehérje-eloszlás vizsgálat). Ilyenkor az emésztett mintákat alapvetően (száj-gyomor-vékonybél fázisonként) liofilizált vagy precipitált formában vizsgáljuk tovább.

A szolgáltatás részeként szakvéleményt biztosítunk a fehérje emészthetőségéről gélelektroforetikus vizsgálatok alapján. A tudományos alapon szerzett emésztési ismeretek nagyban segíthetik az élelmiszeripari termékfejlesztést.

Vizsgálat A szolgáltatás ára
In vitro emésztés pepszin, pankreatin felhasználásával 120.000 Ft + ÁFA / minta
In vitro emésztés alfa-amiláz, pepszin, pankreatin felhasználásával 150.000 Ft + ÁFA / minta
Az emésztéshez felhasznált enzim aktivitásának mérése, beállítása (mérési sorozatonként egyszeri költség) 40.000 Ft + ÁFA
Koncentrált minták előállítása  és gélelektroforetikus vizsgálata 15.000 Ft + ÁFA / minta

 

Megrendeléssel kapcsolatban, illetve ha további felvilágosításra lenne szüksége, érdeklődjön a takacs.krisztina​[kukac]eki.naik.hu email címen.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.