A probiotikumok – azaz az olyan élő, humánbarát mikroorganizmusok, amelyek a fogyasztó béltraktusába megfelelő számban jutva fejtik ki jótékony hatásukat az egészségi állapotra – egyre ismertebbek az egészségtudatos, de – a reklámok által – akár a mindennapi fogyasztó számára is. Konkrét, kézzel fogható hatásuk azonban kevéssé ismert.

Japán kutatók középkorú, irodai munkát végző embereken vizsgálták téli időszakban, 12 héten keresztül, hogy probiotikus Lactobacillus törzzsel fermentált és azt tartalmazó tej fogyasztásának van-e hatása egy olyan gyakori, könnyen nyomonkövethető betegségre, mint a nátha. Megfigyelték, hogy míg a probiotikumot nem fogyasztók több mint felénél (53%) jelentkeztek felső légúti megbetegedések, addig a probiotikus tejet fogyasztók közül csak kevesebb, mint negyedüknél (22%) fordult elő náthás megbetegedés. Mindemellett a probiotikumot fogyasztóknál a megbetegedés enyhébb tünetekkel és rövidebb ideig zajlott. Noha a probiotikumok pontos hatása még nem teljesen ismert, és ezért ennek kutatását még a jövőben is folytatni kell, a hatásuk, hogy csökkenthetik a felső légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát, minden bizonnyal ezen speciális baktériumtörzseknek az immunrendszer működésére pozitívan ható tevékenysége okozza. Mindenesetre, ha sok probiotikumot fogyasztunk, kiváltképp olyat, ami beilleszthető a mindennapi étrendbe, csökkenthetjük a nátha kialakulásának esélyét.
Programajánló
Hírek
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.
A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.