A probiotikumok – azaz az olyan élő, humánbarát mikroorganizmusok, amelyek a fogyasztó béltraktusába megfelelő számban jutva fejtik ki jótékony hatásukat az egészségi állapotra – egyre ismertebbek az egészségtudatos, de – a reklámok által – akár a mindennapi fogyasztó számára is. Konkrét, kézzel fogható hatásuk azonban kevéssé ismert.

Japán kutatók középkorú, irodai munkát végző embereken vizsgálták téli időszakban, 12 héten keresztül, hogy probiotikus Lactobacillus törzzsel fermentált és azt tartalmazó tej fogyasztásának van-e hatása egy olyan gyakori, könnyen nyomonkövethető betegségre, mint a nátha. Megfigyelték, hogy míg a probiotikumot nem fogyasztók több mint felénél (53%) jelentkeztek felső légúti megbetegedések, addig a probiotikus tejet fogyasztók közül csak kevesebb, mint negyedüknél (22%) fordult elő náthás megbetegedés. Mindemellett a probiotikumot fogyasztóknál a megbetegedés enyhébb tünetekkel és rövidebb ideig zajlott. Noha a probiotikumok pontos hatása még nem teljesen ismert, és ezért ennek kutatását még a jövőben is folytatni kell, a hatásuk, hogy csökkenthetik a felső légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát, minden bizonnyal ezen speciális baktériumtörzseknek az immunrendszer működésére pozitívan ható tevékenysége okozza. Mindenesetre, ha sok probiotikumot fogyasztunk, kiváltképp olyat, ami beilleszthető a mindennapi étrendbe, csökkenthetjük a nátha kialakulásának esélyét.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.