Gluténmentes tojás-helyettesítő és azzal azonos textúrát biztosító adalék anyagok, illetve azok alkalmazására épülő növényi alapú termékek fejlesztése című Magyar- Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat (TÉT_15_IL-1-2016-0020) keretében gyártott új termékek előzetes piaci elfogadását teszteltük a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete Budai Lisztérzékenyek Klubjában 2019 márciusában.

Az izraeli Eshbal Functional Food Ltd., a hazai Inno-szinergia Kft és a NAIK-ÉKI együttműködésével megvalósuló projektben olyan glutén- és tojáshelyettesítő anyagokat tartalmazó új termékeket fejlesztettünk ki, amelyekben ki lehet alakítani a tojás használatával megszokott textúrát. Napjainkban Európában és így hazánkban is jelentőssé vált azon fogyasztók csoportja, akik etikai, szociális vagy környezetvédelmi okokból kifolyólag felhagynak az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával. A társadalomban egyre több a klinikailag diagnosztizált, cöliákiában szenvedő ember, így a növekvő számú vegán étrendet követők körében is egyre nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gluténérzékeny fogyasztók. A projekt keretében ezért egy burger jellegű húshelyettesítő pogácsát is kifejlesztettünk. Az állagkialakításhoz gluténmentes gabonákat (kukorica, rizs), pszeudocereáliákat (amaránt, chiamag, quinoa), hüvelyeseket (mungóbab, csicseriborsó, zöldborsó) és olajos magvakat (tökmag), illetve szénhidrát-származékokat használtunk. A többségében gluténérzékeny fogyasztók az alábbi termékeket kóstolhatták meg: currys ízesítésű vegán burger, magyaros ízesítésű vegán burger, magas fehérje- és alacsony szénhidrát tartalmú vegán burger curry ízesítéssel és magas fehérje- és alacsony szénhidrát tartalmú vegán burger magyaros ízesítéssel. A termékek általános elfogadottsága kedvező volt, leginkább a currys ízesítésű vegán burger, illetve a magyaros ízesítésű vegán burger nyerte el a fogyasztók tetszését.
Programajánló
Hírek
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.
A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.