A Magyar Kémikusok Egyesülete céljaként tűzte ki, hogy olyan konferenciát szervezzen, amelynek legfőbb célja a magyar kémikusok által képviselt sokszínű szakmai tudás és alkalmazási gyakorlat megismertetése a kémikusok tág közösségével. Ennek értelmében került megrendezésre június 24-26. között az „MKE Vegyészkonferencia 2019” Egerben, aminek a nagy múltú Eszterházy Károly Egyetem adott helyszínt.

A szekciókban a meghívott előadásokat rendhagyó módon egy hosszabb, moderált diszkusszió követte, a poszterszekciókat pedig úgynevezett „flash prezentációk” előzték meg, lehetőséget adva a fiatal kutatóknak témájuk rövid bemutatására. A konferencia témakörei a következők voltak: Gyógyszerkutatás; Környezetanalitika / élelmiszer; Kémiai szenzorok; Olajipar; Anyagtudomány; Műanyag és bevonatkémia; Szintetikus kémia. Az Oktatási kerekasztal keretében a közoktatás, a felsőfokú képzés, és a kiemeltem a kémia oktatás lehetőségeit, nehézségeit tárták fel, illetve a vegyészeket foglalkoztató cégek szakmai elvárásaira is kitértek.
A Környezetanalitika/Élelmiszer szekció moderátora volt Adányiné Kisbocskói Nóra, aki a Tudományos Szervezőbizottság tagjaként részt vett a konferencia szervezésében. Az intézet képviseletében 3 prezentációra került sor, Berki Mária „PAH-vegyületek gyors meghatározása in situ, közvetlen fluoreszcenciás mérőműszer alkalmazásával”, Nagyné Gasztonyi Magdolna „Paradicsom metabolitok vizsgálata”, míg Perjéssy Judit „Postharvest biokontroll: zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása” címmel mutatták be kutatási eredményeiket.
Programajánló
Hírek
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.
A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.