NAIK-ÉKI munkatársainak látogatása Chongqingban a College of Food Science intézetében
2019. július 18., csütörtök, 08:18

A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.

Dr. Zalán Zsolt: “Biological control of postharvest diseases of fruits and vegetables in Hungary and China – results of the two years research” című előadása keretében a magyar fél által a projektben az eddig eltelt két évben elvégzett feladatok, azok eredményei kerültek bemutatásra, különös részletességgel és tekintettel a legutóbbi év eredményeire, ami lehetőséget adott a tapasztalatok kicserélésére, eredményeink összevetésére.

Dr. Nagy András: „Food safety assessment of GMO” címmel tartott előadást. Bemutatta a NAIK ÉKI Biológia Osztályán található állatház lehetőségeit illetve a kutatások során használt állatmodelleket, kísérleteket. Az előadás részletesen kitért az EU-ban lévő GMO szabályozásra, engedélyeztetésre, külön figyelmet fordítva a Magyarországi helyzetre.

Dr. Hegyi Ferenc: „Hungarian fruit spirit – Pálinka. How it’s made in our country” című előadásában bemutatásra került a nemzeti italunk, annak különleges minőségi jellemzői, előállításának lehetőségei és törvényi szabályozása. Továbbá az intézetünkben folyó pálinka kutatás fontosabb eredményeiről és a jövőbeni lehetőségekről is szó esett. Az előadást követően egy rögtönzött kóstoltatás keretében a kínai partnerek és a hallgatóság testközelből is megismerkedhetett a különleges minőségű magyar pálinkával. A pozitív fogadtatást követően egy jövőbeni együttműködés lehetőségét vetették fel a partnerek.

A látogatás keretében sor került a lehetséges, jövőbeli pályázatok témáinak megbeszélésére, pontosítására. A jelenlegi kiírt és várható, kiírásra kerülő pályázati lehetőségeink összevetése és információink megosztása is a megbeszélés részét képezte. Egyértelműen kifejezte mindkét fél, hogy folytatná akár a jelenlegi K+F+I, akár újabb témák keretében az együttműködést.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.