A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.

Dr. Zalán Zsolt: “Biological control of postharvest diseases of fruits and vegetables in Hungary and China – results of the two years research” című előadása keretében a magyar fél által a projektben az eddig eltelt két évben elvégzett feladatok, azok eredményei kerültek bemutatásra, különös részletességgel és tekintettel a legutóbbi év eredményeire, ami lehetőséget adott a tapasztalatok kicserélésére, eredményeink összevetésére.
Dr. Nagy András: „Food safety assessment of GMO” címmel tartott előadást. Bemutatta a NAIK ÉKI Biológia Osztályán található állatház lehetőségeit illetve a kutatások során használt állatmodelleket, kísérleteket. Az előadás részletesen kitért az EU-ban lévő GMO szabályozásra, engedélyeztetésre, külön figyelmet fordítva a Magyarországi helyzetre.
Dr. Hegyi Ferenc: „Hungarian fruit spirit – Pálinka. How it’s made in our country” című előadásában bemutatásra került a nemzeti italunk, annak különleges minőségi jellemzői, előállításának lehetőségei és törvényi szabályozása. Továbbá az intézetünkben folyó pálinka kutatás fontosabb eredményeiről és a jövőbeni lehetőségekről is szó esett. Az előadást követően egy rögtönzött kóstoltatás keretében a kínai partnerek és a hallgatóság testközelből is megismerkedhetett a különleges minőségű magyar pálinkával. A pozitív fogadtatást követően egy jövőbeni együttműködés lehetőségét vetették fel a partnerek.
A látogatás keretében sor került a lehetséges, jövőbeli pályázatok témáinak megbeszélésére, pontosítására. A jelenlegi kiírt és várható, kiírásra kerülő pályázati lehetőségeink összevetése és információink megosztása is a megbeszélés részét képezte. Egyértelműen kifejezte mindkét fél, hogy folytatná akár a jelenlegi K+F+I, akár újabb témák keretében az együttműködést.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.