Az emésztés folyamatának modellezése lombikban
2019. július 1., hétfő, 09:09

A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein, mivel a humán klinikai vizsgálatoknál és az állatkísérleteknél kevésbé költség- és munkaigényesek, és etikai problémákat sem vetnek fel.

Az elmúlt években a COST Infogest program keretében 32 ország több mint 200 kutatójának - köztük a NAIK-ÉKI több munkatársának - részvételével egy konszenzuson alapuló egységes protokollt dolgoztak ki az élelmiszerminták in vitro emésztésére. Így lehetővé válik a különböző kutatócsoportok eredményeinek a korábbiaknál sokkal jobb összehasonlíthatósága.

Intézetünk Biológia Osztályán ezt egységesített modellt alkalmazva tanulmányoztuk a nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (HHP) - mint innovatív és kíméletes feldolgozási eljárás - hatását sertéshúsminták fehérjeszerkezetére. A kedvezőbb emészthetőségi tulajdonságokat a fehérjefrakciók molekulatömeg szerinti megoszlása jelezte.  Legutóbbi in vitro emésztési kísérleteinken különböző mértékben nyomáskezelt baromfihús mintákat és az egyre növekvő érdeklődésre számot tartó rovarfehérjéket is vizsgáltuk.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.