A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein, mivel a humán klinikai vizsgálatoknál és az állatkísérleteknél kevésbé költség- és munkaigényesek, és etikai problémákat sem vetnek fel.

Az elmúlt években a COST Infogest program keretében 32 ország több mint 200 kutatójának - köztük a NAIK-ÉKI több munkatársának - részvételével egy konszenzuson alapuló egységes protokollt dolgoztak ki az élelmiszerminták in vitro emésztésére. Így lehetővé válik a különböző kutatócsoportok eredményeinek a korábbiaknál sokkal jobb összehasonlíthatósága.
Intézetünk Biológia Osztályán ezt egységesített modellt alkalmazva tanulmányoztuk a nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (HHP) - mint innovatív és kíméletes feldolgozási eljárás - hatását sertéshúsminták fehérjeszerkezetére. A kedvezőbb emészthetőségi tulajdonságokat a fehérjefrakciók molekulatömeg szerinti megoszlása jelezte. Legutóbbi in vitro emésztési kísérleteinken különböző mértékben nyomáskezelt baromfihús mintákat és az egyre növekvő érdeklődésre számot tartó rovarfehérjéket is vizsgáltuk.
Programajánló
Hírek
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.
A TÉT_16_CN-1-2016-0004 „Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési projek keretében a NAIK-ÉKI Biológia Osztályának munkatársai (Dr. Zalán Zsolt, Dr. Nagy András, Dr. Hegyi Ferenc) júniusban látogatást tettek Chongqingban a College of Food Science, Southwest University intézetében. A látogatás során a magyar-kínai kormányközi kétoldalú projekt feladatainak megbeszélésére valamint az eddig elért eredmények előadás keretében történő bemutatása került sor.