Az emésztés folyamatának modellezése lombikban
2019. július 1., hétfő, 09:09

A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein, mivel a humán klinikai vizsgálatoknál és az állatkísérleteknél kevésbé költség- és munkaigényesek, és etikai problémákat sem vetnek fel.

Az elmúlt években a COST Infogest program keretében 32 ország több mint 200 kutatójának - köztük a NAIK-ÉKI több munkatársának - részvételével egy konszenzuson alapuló egységes protokollt dolgoztak ki az élelmiszerminták in vitro emésztésére. Így lehetővé válik a különböző kutatócsoportok eredményeinek a korábbiaknál sokkal jobb összehasonlíthatósága.

Intézetünk Biológia Osztályán ezt egységesített modellt alkalmazva tanulmányoztuk a nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (HHP) - mint innovatív és kíméletes feldolgozási eljárás - hatását sertéshúsminták fehérjeszerkezetére. A kedvezőbb emészthetőségi tulajdonságokat a fehérjefrakciók molekulatömeg szerinti megoszlása jelezte.  Legutóbbi in vitro emésztési kísérleteinken különböző mértékben nyomáskezelt baromfihús mintákat és az egyre növekvő érdeklődésre számot tartó rovarfehérjéket is vizsgáltuk.

Programajánló

2019. november 29., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem