Immár hagyományosan, a Kutatók Éjszakája program keretében szeptember utolsó péntekén az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet megnyitotta kapuit az érdeklődő nagyközönség számára.

A több mint 150 regisztrált látogató az alábbi programok közül választhatott:
- Így neveld a bélbaktériumaidat!
- El-vá-lasz-tás, avagy zöld a zöld vagy kék és sárga?
- Burokba zárt desszert
- Hogyan készül?
- Valóban sertéshús?
Munkatársaink és kutatóink interaktív előadásokkal, bemutatókkal adtak egy kis ízelítőt az intézetben zajló szakmai munkából a többségében iskoláskorú közönségnek. A lelkes látogatók az Élelmiszer-analitikai Osztályon megismerkedhettek az élelmiszervizsgálatok során széles körben alkalmazott kromatográfia alapjaival: megtudhatták és kipróbálhatták, hogyan használható a táblakréta oszlopként a filctoll színeinek elválasztására, az őszi levelek színanyagait is elkülöníthették papírkromatográfiás technikával szűrőpapíron, valamint vékonyréteglapon kimutathatták a fűszerpaprika őrleménybe kevert idegen színezéket is. Az Élelmiszer-analitikai Osztály másik programján a napjainkban oly divatossá vált molekuláris gasztronomia egyik ágát, a szferifikációt vagy burokba zárást mutattuk be. Egy hagyományos desszertet, a túrógombócot készíthettek el az érdeklődők kicsit másként, nátrium-alginát és Ca2+ ionokat tartalmazó közeg segítségével, burokba zárva. Emellett mindenki megalkothatta saját színes, kis virágát, melyet "esőcseppbe" zárva hazavihetett magával. A Technológiai és Élelmiszerlánc-vizsgálati Osztályon három élelmiszer-feldolgozási technológia került bemutatásra: porlasztva szárítás, extrudálás és mikrohullámú vákuumszárítás. Természetesen a bemutató után a látogatók megkóstolhatták a mikrohullámú vákuumszárítással, valamint extrudálással előállított termékeket. A Táplálkozás-élettani Osztályon nagy érdeklődés övezte a joghurt készítés mikrobiológiai folyamataiba betekintést engedő programunkat. Az egészségtudatos fogyasztók számára kiderült, hogy mi a különbség a prebiotikum, probiotikum és szinbiotikum között; valamint, hogy mit nevezünk funkcionális élelmiszernek. A látogatók itt sem távoztak üres kézzel: elkészíthették saját ízlésük szerinti, megnövelt egészségvédő hatású joghurtjukat. A Biológia Osztályon az élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben alkalmazható fehérje-, illetve DNS-alapú módszereket mutattuk be. Az érdeklődők megismerhették az állatfajok azonosítását mioglobin mintázat alapján, és hagymakivonatból szabad szemmel is jól látható DNS szálat izolálhattak a háztartásban is megtalálható egyszerű alapanyagok segítségével.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.