NAIK-ÉKI - Kutatók Éjszakája (2018)
2018. október 8., hétfő, 11:33

Immár hagyományosan, a Kutatók Éjszakája program keretében szeptember utolsó péntekén az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet megnyitotta kapuit az érdeklődő nagyközönség számára.

A több mint 150 regisztrált látogató az alábbi programok közül választhatott:

  • Így neveld a bélbaktériumaidat!
  • El-vá-lasz-tás, avagy zöld a zöld vagy kék és sárga?
  • Burokba zárt desszert
  • Hogyan készül?
  • Valóban sertéshús?

Munkatársaink és kutatóink interaktív előadásokkal, bemutatókkal adtak egy kis ízelítőt az intézetben zajló szakmai munkából a többségében iskoláskorú közönségnek. A lelkes látogatók az Élelmiszer-analitikai Osztályon megismerkedhettek az élelmiszervizsgálatok során széles körben alkalmazott kromatográfia alapjaival: megtudhatták és kipróbálhatták, hogyan használható a táblakréta oszlopként a filctoll színeinek elválasztására, az őszi levelek színanyagait is elkülöníthették papírkromatográfiás technikával szűrőpapíron, valamint vékonyréteglapon kimutathatták a fűszerpaprika őrleménybe kevert idegen színezéket is. Az Élelmiszer-analitikai Osztály másik programján a napjainkban oly divatossá vált molekuláris gasztronomia egyik ágát, a szferifikációt vagy burokba zárást mutattuk be. Egy hagyományos desszertet, a túrógombócot készíthettek el az érdeklődők kicsit másként, nátrium-alginát és Ca2+ ionokat tartalmazó közeg segítségével, burokba zárva. Emellett mindenki megalkothatta saját színes, kis virágát, melyet "esőcseppbe" zárva hazavihetett magával. A Technológiai és Élelmiszerlánc-vizsgálati Osztályon három élelmiszer-feldolgozási technológia került bemutatásra: porlasztva szárítás, extrudálás és mikrohullámú vákuumszárítás. Természetesen a bemutató után a látogatók megkóstolhatták a mikrohullámú vákuumszárítással, valamint extrudálással előállított termékeket. A Táplálkozás-élettani Osztályon nagy érdeklődés övezte a joghurt készítés mikrobiológiai folyamataiba betekintést engedő programunkat. Az egészségtudatos fogyasztók számára kiderült, hogy mi a különbség a prebiotikum, probiotikum és szinbiotikum között; valamint, hogy mit nevezünk funkcionális élelmiszernek. A látogatók itt sem távoztak üres kézzel: elkészíthették saját ízlésük szerinti, megnövelt egészségvédő hatású joghurtjukat. A Biológia Osztályon az élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben alkalmazható fehérje-, illetve DNS-alapú módszereket mutattuk be. Az érdeklődők megismerhették az állatfajok azonosítását mioglobin mintázat alapján, és hagymakivonatból szabad szemmel is jól látható DNS szálat izolálhattak a háztartásban is megtalálható egyszerű alapanyagok segítségével.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.