Némethné Dr. Szerdahelyi Emőke

Némethné Dr. Szerdahelyi Emőke
Biológiai Osztály
tudományos főmunkatárs
1022 Budapest, Herman Ottó út 15.
E-mail: szerdahelyi.emoke[kukac]eki.naik.hu

Dr Szerdahelyi Emőke (okleveles élelmiszeripari mérnök) tudományos főmunkatársként dolgozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének Biológia Osztályán. 2002-ben szerzett PhD fokozatot a kémiai tudományágban. Dr Szerdahelyi Emőke széleskörű tapasztalattal rendelkezik a fehérjék elválasztásában, különösen az elektroforetikus eljárások területén. Főbb kutatási területei: állati és növényi fehérjék szerkezetét befolyásoló tényezők nyomon követése, állatfajok azonosítása fehérjemintázat alapján, potenciális allergén jelleg vizsgálata, antinutritív komponensek kimutatása, enzimes hidrolízis, in vitro emésztés, biológiailag aktív aminok és imidazol dipeptidek meghatározása.

 

PROJEKTEK

  • Húsfehérjék szerkezetének változása g-besugárzás és hőkezelés hatására. 1994-1996, OTKA - témavezető
  • Hústermékek fehérje összetételének és allergén aktivitásának összehasonlítása. 1999-2001, OTKA - témavezető
  • Húsokban és hústermékekben előforduló egyes biológiailag aktív peptidek vizsgálata. 2010, FVM – témavezető
  • Új enzimes eljárás kifejlesztése felszívódásában és érzékszervi tulajdonságaiban javított és allergiát nem okozó húsalapú fehérjetermék előállítása. 1996, OMFB – résztvevő kutató
  • Kondicionált húsok eredete és érettségi foka megvalósításában. 1996, OMFB - résztvevő kutató
  • Design and development of realistic food models with well characterised micro- and macro-structure and composition. 2009-2013, FP7 - résztvevő kutató
  • Allergének sertéshúsban 2004-2006 Magyar-mexikói TÉT - résztvevő kutató
  • INFOGEST Improving health properties of food by sharing our knowledge on the digestive 2011-2014 COST - résztvevő kutató
  • Bioaktív peptidek vizsgálata húsokban és hústermékekben. 2012-2014 Magyar-mexikói TÉT - résztvevő kutató
  • Genetikai markerekre alapozott diagnosztikai módszerek fejlesztése a hamisítás tényének kimutatására – fajspecifikus eredet meghatározása 2013-2016 VM KFI - résztvevő kutató
  • Hüvelyes magvakra alapozott, fenntartható módon előállítható, értéknövelt és funkcionális élelmiszerek körének bővítése 2017-2019, VM, KFI - résztvevő kutató

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.