Bio-arany nanorészecskékkel az aflatoxin kimutatására
2017. szeptember 22., péntek, 13:00

Sikeresen zárult a Norvég Finanszírozási Mechanizmus (2009-2014) – a Zöld Ipari Innováció program – keretében elnyert „Környezetbarát eljárás kifejlesztése arany nanorészecskék előállítására és azok alkalmazása bioszenzor érzékenyítésére” című projekt megvalósítása. A munkában a Fermentia Kft. mint konzorcium vezető, a BME TTK Fizika Tanszéke és a NAIK ÉKI Élelmiszer-analitikai Osztálya mint konzorciumi partnerek vettek részt.

A pályázat keretében biotechnológiai úton, finomhangolható, „zöld” eljárással került sor az arany nanorészecskék (AuNP) előállítására. A termofil fonalas gombák segítségével készült bio-AuNP-ket tisztítás, karakterizálás és funkcionalizálás után aflatoxin kimutatására alkalmas kvarckristály mikromérleg (QCM-I) és optikai hullámvezető fénymódus spektroszkópia (OWLS) alapú immunszenzorok fejlesztésére alkalmaztuk.

Miután modellkísérletekkel bizonyítottuk a bio-AuNP-k alkalmazásának előnyét, a mérőrendszerek érzékenységének javítási lehetőségét, aflatoxin B1 (AFB1) kimutatására alkalmas mérési eljárást dolgoztunk ki. A kidolgozott mérési módszerrel penészgombával mesterségesen szennyezett fűszerpaprika mintákat vizsgáltunk. A QCM-I mérőrendszerrel kialakított immunszenzor dinamikus méréstartománya fűszerpaprika mátrixban 2-100 ng/mL AFB1 koncentráció tartományban volt, míg a kimutatási határ 1 ng/mL. Az OWLS detektálással kialakított immunszenzor dinamikus méréstartománya 0,001-1,000 ng/mL, mely az AuNP nélkül kialakított szenzor érzékenységéhez képest (1,000-20,000 ng/mL) jelentős javulást eredményezett. Eredményeink alapján bebizonyosodott, hogy a bioAuNP használata igen előnyös, a QCM-I és OWLS immunszenzor bioAuNP-vel történő érzékenyítése aflatoxin B1 mikotoxin kimutatására gyors, olcsó és a korábbiaknál érzékenyebb mérést tesz lehetővé.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.