150 éves a debreceni agrárképzés
2018. szeptember 12., szerda, 09:27

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztály, Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága és a Debreceni Területi Bizottsága a debreceni agrárképzés megalakulásának 150 éves évfordulója alkalmából 2018. szeptember 6-án megrendezte a Tiszántúli Agrártudományi Napokat. A rendezvényre 11 országból több mint 400 résztvevő érkezett, intézetünket Adányiné Kisbocskói Nóra és Lengyelné Kónya Éva képviselte.

Az elmúlt másfél évszázad oktatási, kutatási eredményeit foglalta össze megnyitó beszédében Nagy János a kar egyik vezető egyetemi tanára, a konferencia szervezője. A kar rendszerszemléletű, szerteágazó kutatásait Komlósi István dékán úr mutatta be, majd neves akadémikusok a különböző mezőgazdasági területeket érintő kihívásokat összegezték. Horn Péter az állati termékek előállításának stratégiai kérdéseit, Mézes Miklós az alternatív fehérjeforrások témakörét, Neményi Miklós a precíziós növénytermesztés és a mesterséges intelligencia kapcsolatát, Rajkai Kálmán a mezőgazdálkodás 21. századi kihívásait, Szöllősi-Nagy András pedig a víz-, élelmiszer- és energiabiztonság hármasának lehetőségeit elemezte.

A résztvevők a nap további részében nyolc szekcióban vitathatták meg a mezőgazdaság aktuális kérdéseit: állattudomány, növénytudomány-földhasználat, kertészettudomány, talajtan és agrokémia, környezet- és vízgazdálkodás, precíziós mezőgazdaság, élelmiszertudomány, agrárökonómia és vidékfejlesztés.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.