
Nagyné Dr. Gasztonyi Magdolna
Nagyné dr. Gasztonyi Magdolna az egyetem elvégzése után (1979) a KÉKI (a mai NAIK-ÉKI) Biomérnöki Osztályán tudományos segédmunkatársként kezdett dolgozni, ahol pektinbontó enzimek fermentációjával és azok élelmiszeripari alkalmazásával foglalkozott, majd 1986-ban ebben a témában egyetemi doktori fokozatot szerzett a Kertészeti Egyetemen. A táplálkozástudomány különböző témaköreihez kapcsolódtak feladatai és eredményei, külföldi kutatóhelyekkel is ismerkedhetett pl. tejsavasan fermentált zöldséglevek előállítása témában (ATO-DLO, Wageningen), bogyósok fenolos összetevőinek HPLC analízise (Finnország, Kuopio). A növényi metabolitok, antinutritív komponensek vizsgálatánál részt vett a klasszikus élelmiszer-analitikai mérésekben, illetve bekapcsolódott a különféle HPLC módszerek adaptálásába és a módszerfejlesztésekbe.
Különféle enzimek aktivitását mérte kutatási (amilolitikus enzimek búzában) és az élelmiszeripar számára gyakorlati szempontok (peroxidáz, lipoxigenáz) alapján.
Az utóbbi időben tanulmányozta az antioxidánsok előfordulását, jelentőségét, összehasonlító vizsgálatokat végzett a különféle antioxidáns kapacitási mérési módszerek tekintetében.
PROJEKTEK
- 2007-2012 Az ökotermesztés hatása a biológiai aktivitással rendelkező másodlagos metabolitok képződésére (OTKA K 68706)
- 2009-2013 Magas hozzáadott értékű zöldségalapú termékcsaládok és gyártástechnológiák kifejlesztése az egészséges táplálkozás érdekében (NTP-USOK 2009)
- 2010-2013 Burgonya termesztéstechnológiák és -márkavédjegyek kifejlesztése (NTP–BURG0009)
- 2013-2016 SPICED – Securing the spices and herbs commodity chains in Europe against deliberate, accidental or natural biological and chemical contamination. (EU FP7) No. 312631
- 2014-2015 Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvíz család kidolgozása (GOP)
- 2014-2016 Egészségvédő, egyedi lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új eljárások alkalmazásával (AGR PIAC 13)
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.