
Dr. Jánosi Anna
Dr. Jánosi Anna 1996-tól dolgozik a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben, majd a 2014-től jogutódjánál a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (NAIK-ÉKI) Biológia Osztályán. Kutatásának középpontjában a faj és fajta-specifikus húseredet-vizsgálatok állnak a teljes hústermék láncban. Korábban a területen fehérje-alapú ELISA rendszerekkel, jelenleg hagyományos, real-time és field/gyors teszt típusú molekuláris biológiai módszerek adaptálásával és fejlesztésével foglalkozik. Vizsgálja a élelmiszer-mátrix és a feldolgozási technológiák hatását az eljárások paramétereire. A hústermékkel kapcsolatosan került érdeklődési körébe a szója, mint fehérjepótló vizsgálata és kimutatása, valamint a GM növények, elsősorban a szója detektálása és az idegen gén tápcsatorna rezisztenciájának vizsgálata in vivo patkány modellben. 2006-ban szerzett Élelmiszer-tudományi doktori fokozatot a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Doktori Iskolájában.
PROJEKTEK
- VM KFI projekt 2017- 2019 Eredetvédett termékek versenyképességének javítása gyors, DNS alapú eredet-igazoló vizsgálati módszerek megalapozása révén, témavezető
- VM KFI projekt 2017- 2019 Hüvelyes magvakra alapozott, fenntartható módon előállítható, értéknövelt és funkcionális élelmiszerek körének bővítése, résztvevő kutató
- VM KFI projekt 2017-2019 “Hazai termesztésre alkalmazható, csökkentett tripszininhibítor-tartalmú, GMO-mentes szójabab élelmi célú felhasználását támogató kutatások” résztvevő kutató
- VM KFI 2014-2016 Genetikai markerekre (biomarkerekre) alapozott diagnosztikai módszerek fejlesztése a hamisítás tényének kimutatására – fajspecifikus eredet meghatározása, témavezető
- VM KFI 2014-2016 Genetikai háttér felmérése hazai sertésállományokban, résztvevő kutató
- VM KFI 2014-2016 Mangalica termékek azonosítása "field test" segítségével résztvevő kutató Nemzeti Technológia Program TECH_08-A3/2-2008-0405 MANGFOOD (2009-2012) Mangalica termékek versenyképességének javítása komplex vizsgálati portfólió felhasználásával, Intézeti témavezető
- GMSAFOOD EU7 (2009-2012): Génmódosított szervezetek állati és emberi egészségre gyakorolt rövid- és hosszútávú hatásának megfigyelése biomarkerek segítségével., résztvevő kutató
- OMFB-02526/2000 (2000-2003)Totális gyomírtószerrel rezisztens transzgénikus búza (Triticum aestivum L.) biológiai hatásának és táplálkozási biztonságának vizsgálata, résztvevő kutató
- OMFB -0024/2002 (2002-2005) Élelmiszerfeldolgozási technológiák hatása a GMO-k jelenlétének kimutathatóságára szójás adalékanyagot tartalmazó termékeknél, résztvevő kutató
- NKFP0-4/0028/2002 (2002-2005) Együtt Magyarország Élelmiszerbiztonságáért. Integrált kutatási és fejlesztési feladatok a biztonságos élelmiszerekért, résztvevő kutató
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.