A 2017. június 10. - 2017. szeptember 10. között a kazahsztáni Asztanaban megrendezésre kerülő Expo2017 világkiállítás alapkoncepciója a jövő energiája és szélesebb értelemben a jövő technológiái. A kiállításon számos kitűnő magyar innováció kap bemutatkozási lehetőséget, köztük a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet mikrohullámú vákuumszárítással előállított zöldség, gyümölcs snack termékcsaládja.
A hagyományos szárítási eljárásoknál rövidebb szárítási idejű és hőmérsékletű mikrohullámú vákuumszárítással a zöldség-, gyümölcs nyersanyagokban lévő nedvességtartalom pillanatszerű eltávozása következtében laza sejtes, ropogós, snack típusú termékek állíthatók elő. Az adott technológiával előállított zöldség és gyümölcs szárítmányok teljesen natúr, adalék és tartósítószermentesek. Az alacsony nedvesség tartalmú (2-4%) szárítmányok a termékek jellegének megfelelő csomagolásban hosszan eltarthatók. A mikrohullámú vákuumszárított zöldség, vagy gyümölcs snack termékek közvetlenül natúr formában, vagy további feldolgozást követően édes, cukrász és egyéb élelmiszeripari termékként (pl. müzli, töltelékes sütemények, gyümölcs joghurtok, csokoládéval bevont termékek, töltelékes csokoládék, bonbonok, stb.) is fogyaszthatók. A speciális ropogós állagú termékek nagy előnye továbbá, hogy natúr mivoltuk mellett a kíméletes feldolgozási technológiának köszönhetően a szárítmányok megőrzik természetes jellegüket (formájukat, érzékszervi tulajdonságaikat) és a táplálkozás-élettani szempontból fontos összetevőik (pl. vitaminok, összes polifenol tartalom) a gyártás során csak nagyon kis mértékben sérülnek. Mindezeknek köszönhetően amellett, hogy ezek a szárítmányok hozzájárulhatnak a lakosság zöldség és gyümölcs fogyasztásának növeléséhez egészségesebb alternatívái lehetnek a hagyományos, olajban sütött chips termékeknek.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.