2017. november 6., hétfő, 10:42

A gabonafélék ősidőktől fogva nagy szerepet játszanak a humán táplálkozásban. Mégis az egyik leggyakoribb toxikus fehérje - illetve allergénforrások a cöliákiás és a gabonaallergiás betegek körében egyaránt. A kétféle érzékenység hátterében alapvetően más immunológiai folyamatok húzódnak, és kiváltásukban is más fehérjék játszanak szerepet.

2017. október 11., szerda, 16:12

A hús és a hústermékek azon kívül, hogy értékes fehérjeforrások, az utóbbi évtizedben olyan összetevőik miatt kerültek a tudományos érdeklődés előterébe, amelyek igazoltan bioaktív komponenseknek tekinthetők. Ilyenek az L-karnitin, az imidazol dipeptidek, az ubikinon, a taurin, a konjugált linolsav, a kreatin, a glutation, a liponsav és a biológiailag aktív aminok. Ezek közül a NAIK-ÉKI Biológia Osztályán az imidazol dipeptidekkel foglalkoztak behatóbban.

2017. október 5., csütörtök, 09:32

A NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézete szakértői partnerként vett részt a Nestlé cég Nescafé Kihívás című, új videósorozatában.

2017. szeptember 29., péntek, 23:35

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a Kutatók éjszakája az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben. Szeptember 29-e délutánján, immáron hagyományosan – ha csupán egy estére is – a kutatóintézet megnyitja kapuit az érdeklődő nagyközönség számára.

2017. szeptember 22., péntek, 13:00

Sikeresen zárult a Norvég Finanszírozási Mechanizmus (2009-2014) – a Zöld Ipari Innováció program – keretében elnyert „Környezetbarát eljárás kifejlesztése arany nanorészecskék előállítására és azok alkalmazása bioszenzor érzékenyítésére” című projekt megvalósítása. A munkában a Fermentia Kft. mint konzorcium vezető, a BME TTK Fizika Tanszéke és a NAIK ÉKI Élelmiszer-analitikai Osztálya mint konzorciumi partnerek vettek részt.

2017. szeptember 15., péntek, 14:35

A pulzáló elektromos térerő (PEF) élelmiszeripari alkalmazása ma már nem csupán a folyékony halmazállapotú élelmiszerek kíméletes, hőkezelés-mentes tartósítására irányul, hanem egyre inkább előtérbe kerül a fél-szilárd, szilárd élelmiszerek kezelése.

Programajánló

2017. október 11., szerda - 2017. december 1., péntek
2017. november 24., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem