MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÉMIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA ELNÖK
MEGHÍVÓ
az MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság 2019. februári ülése keretében rendezett
374. Tudományos Kollokviumára
Elnök: Salgó András
10.00 – 10.30
Salgó András, egyetemi tanár, BME-ABÉT
Lásztity professzor úr hagyatéka
KORREFERÁTUMOK
10.30 – 10.35
Bedő Zoltán, nyugdíjas kutatóprofesszor, MTA-ATK, Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár
10.35 – 10.40
Matúz János, búzanemesítő, Gabonakutató Nonprofit Kft, Szeged
ELŐADÁSOK
10.40 – 11.00
Gergely Szilveszter, Izsó Eszter, Slezsák János, Salgó András,
BME- ABÉT, NIR Spektroszkópia Csoport
Infravörös spektroszkópia a gabonavizsgálatokban: a kutatástól a rutin alkalmazásokig
11.00 – 11.20
Langó Bernadett, Ács Péterné, Ács Katalin, Matuz János, Cseuz László, Beke Béla, Pauk János, Lantos Csaba, Mihály Róbert, Fónad Péter, Palágyi András, Purgel Szandra, Bóna Lajos,
Gabonakutató Nonprofit Kft, Szeged
Gabonaminőség: friss eredmények és trendek a Gabonakutató és a BME-ABÉT együttműködése
tükrében
11.20 – 11.40 SZÜNET
11.40 – 12.00
Rakszegi Marianna, Láng László, Bedő ZoltánVida Gyula,
MTA-ATK, Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár
Gabonanemesítés és a gabonakémia
12.00 – 12.20
Kocsy Gábor, Galiba Gábor, Kovács Zita, Toldi Dávid, Salgó András, Simonné Sarkadi Livia,
MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár
A szabad aminosavak és a poliaminok szerepe a gabonafélék stresszválaszában
12.20 – 12.40
Tömösközi Sándor, Bugyi Zsuzsanna, Hajas Lívia, Langó Bernadett, Németh Renáta, Schall Eszter, Török Kitti, BékésFerenc*
BME-ABÉT, Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport, * FBFD PTY LTD
Elődeink útján: gabonaminőség, minősítési módszerek és termékek fejlesztése
Budapest, 2019. február 7.
Simonné Dr. Sarkadi Livia Dr. Gelencsér Éva
ÉTB elnök ÉTB társelnök
1051 Budapest, Nádor utca 7. (1245 Budapest, Pf. 1000)
Telefon: +36 1 411-6306 / Fax: +36 1 411-6122 / E-mail: kemia@titkarsag.mta.hu / www.mta.hu
Kapcsolódó dokumentumok:
374. Tudományos Kollokvium - Meghívó, 374. Tudományos Kollokvium - Összefoglaló füzetProgramajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.