Berki Mária

Berki Mária
E-mail: berki.maria[kukac]eki.naik.hu

Berki Mária 1986-ban szerzett üzemmérnöki diplomát a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolán, majd a Főiskola Technológia Osztályán sütő- és édesipari laboratóriumi gyakorlatokat szervezte és vezette, bekapcsolódott termék- és technológia fejlesztési munkákba. 2011-ben szerzett élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnöki diplomát a Budapesti Corvinus Egyetemen.  Ebben az évben helyezkedett el a KÉKI, majd NAIK-ÉKI Analitikai Osztályán mint kutatási szakértő. Munkája során elsősorban az élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok bioaktív komponenseinek HPLC-LC/MS módszerrel való meghatározásával, a módszerek adaptálásával, fejlesztésével, validálásával foglalkozik. Számos projektben vett részt, ahol feladata volt fenolos komponensek, antociánok, vitaminok, szerves savak, PAH-ok, stb. azonosítása és mennyiségi meghatározása kromatográfiás módszerrel. Emellett  HPLC-s, klasszikus- és enzimes analitikai mérésekkel részt vesz gyümölcsalapú termékek minőségi vizsgálatában.

 

PROJEKTEK

  • 2007-2012 Az ökotermesztés hatása a biológiai aktivitással rendelkező másodlagos metabolitok képződésére (OTKA K 68706) - résztvevő
  • 2009-2013 Magas hozzáadott értékű zöldségalapú termékcsaládok és gyártástechnológiák kifejlesztése az egészséges táplálkozás érdekében (USOK 2009) - résztvevő
  • 2012-2013 Burgonya termesztéstechnológiák és -márkavédjegyek kifejlesztése (NTP–BURG0009) - résztvevő
  • 2013-2016 SPICED – Securing the spices and herbs commodity chains in Europe against deliberate, accidental or natural biological and chemical contamination. (EU FP7) No. 312631 - résztvevő
  • 2014-2015 Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvíz család kidolgozása (GOP) - résztvevő
  • 2014-2016 Egészségvédő, egyedi lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új eljárások alkalmazásával - résztvevő
  • 2017-2020 In-situ, komplex vízminősítés közvetlen és immun fluoreszcencia, valamint plazma spektroszkópia együttes alkalmazásával (NVKP_16) - résztvevő
  • Fenolos komponensek vizsgálata HPLC- LC/MS technikával (paradicsom, dió, berkenye) Gyümölcs alapú termékek vizsgálata HPLC-vel, klasszikus- és enzimes analitikai módszerekkel (gyümölcssűrítmény, -püré, -szörp) Füstölt fűszerpaprika PAH tartalmának vizsgálata - résztvevő

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.