Fehérje hasznosulás in vitro vizsgálata
Humán emésztés szimulálására élelmiszerek és/vagy tisztított fehérjék emésztési modellben történő vizsgálata, választ keresve az emészthetőségre és a mikro/makrotápanyagok, például a fehérjék biológiai hozzáférhetőségére. Szolgáltatásunkat kutatási munkákhoz történő felhasználásra ajánljuk, az élelmiszerek emésztése és a tápcsatornában történő lebomlási folyamatok teljes megismerése céljából.
Az emésztési vizsgálatok hozzájárulnak a nyersanyagok és feldolgozott élelmiszerek jellemzéséhez (főleg a fehérjéknek, de ezenkívül a növekedési faktoroknak, enzimeknek, hormonoknak és szerves alkotóknak melyek a fehérjékkel kapcsolódhatnak) a jobb tápanyag hasznosulás szempontjából, valamint a hasznos élelmiszerkomponensek előfordulásának és stabilitásának meghatározásához a feldolgozás után (nem-enzimatikus modifikálásokkal, mint hagyományos és alternatív hőkezelés; enzimatikus modifikálásokkal, mint érés, fermentáció, keresztkötés).
Az emésztési folyamatokat szimuláló in vitro módszereket széles körben alkalmazzák az élelmiszerek gyomorban-bélben történő viselkedésének tanulmányozására. Bár a humán táplálkozási vizsgálatok nyújtják a legrelevánsabb táplálkozással kapcsolatos kérdésekre a választ, az in vitro módszerek előnye viszont, hogy reprodukálhatóbbak, gyorsabbak, olcsóbbak, kockázatmentesek és nincs etikai korlátjuk. Ezen módszerek nagyszámú minta párhuzamos mérését teszik lehetővé, reprodukálható, választott ellenőrzött körülményeket és könnyű mintavételi lehetőségeket nyújtva. A szimulált emésztési módszerek a száj, gyomor- és vékonybél fázisokat, és alkalmanként a vastagbél fermentációs szakaszát is magukba foglalják. Ezek a módszerek megpróbálják az in vivo fiziológiás körülményeket utánozni, figyelembe véve az emésztő enzimek jelenlétét és azok koncentrációját, aktivitását, a pH-t, az emésztési időt, a só koncentrációt. A statikusság biztosítja azt, hogy minden lépésnél az élelmiszerhez állandó arányban kerülnek felhasználásra az emésztő enzimek, sók, epesók.
Az in vitro statikus emésztési vizsgálatainkat egy nemzetközileg 2014-ben elfogadott, harmonizált protokoll alapján végezzük. Az élelmiszerben előforduló fehérjéket, vagy akár tisztított fehérjét száj-gyomor-vékonybél fázisokon keresztül vizsgáljuk szimulált nyálfolyadék-gyomorfolyadék-vékonybélfolyadék felhasználásával, melyek tartalmazzák a megfelelő elektrolit oldatot, emésztő enzimeket (alfa-amiláz, pepszin, pankreatin), kálcium-kloridot és vizet. Fehérjevizsgálat esetén a szájban történő szénhidrátbontás modellezése elhagyható, így a száj fázisban alfa-amiláz enzim használata ebben az esetben nem feltétlenül szükséges.
A szolgáltatást kiegészítheti gélelektroforetikus vizsgálat is a megemésztett fehérjék monitorozására (fehérje-eloszlás vizsgálat). Ilyenkor az emésztett mintákat alapvetően (száj-gyomor-vékonybél fázisonként) liofilizált vagy precipitált formában vizsgáljuk tovább.
A szolgáltatás részeként szakvéleményt biztosítunk a fehérje emészthetőségéről gélelektroforetikus vizsgálatok alapján. A tudományos alapon szerzett emésztési ismeretek nagyban segíthetik az élelmiszeripari termékfejlesztést.
Vizsgálat | A szolgáltatás ára |
In vitro emésztés pepszin, pankreatin felhasználásával | 120.000 Ft + ÁFA / minta |
In vitro emésztés alfa-amiláz, pepszin, pankreatin felhasználásával | 150.000 Ft + ÁFA / minta |
Az emésztéshez felhasznált enzim aktivitásának mérése, beállítása (mérési sorozatonként egyszeri költség) | 40.000 Ft + ÁFA |
Koncentrált minták előállítása és gélelektroforetikus vizsgálata | 15.000 Ft + ÁFA / minta |
Megrendeléssel kapcsolatban, illetve ha további felvilágosításra lenne szüksége, érdeklődjön a takacs.krisztina[kukac]eki.naik.hu email címen.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.