Eltarthatósági vizsgálat
Növelje termékei eltarthatóságát az ÉKI szakértelmére támaszkodva!
A NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének szakértelme rendelkezésére áll, amennyiben növelni szeretné akár már meglévő, akár kifejleszteni tervezett termékei, technológiái élelmiszerbiztonságát. Az élelmiszerek eltarthatóságát mikrobiológiai, kémiai, fizikai és érzékszervi szempontból is vizsgáljuk. Az élelmiszereknek gyakorlatilag a teljes körére vonatkozóan képesek vagyunk meghatározni a biztonságos tárolási időtartamot tartósítási módszertől, csomagolási módtól függetlenül friss, kémiailag, szárítással vagy hűtve, illetve fagyasztással tartósított, konzerv, vagy vákuum, illetve módosított atmoszférás csomagolású termékek esetében egyaránt.
A mikrobiológiai paraméterek között az összes csíraszám, a penészszám, a coliformszám, valamint a kiemelt kórokozók (Salmonella, Listeria) jelenléte az, aminek meghatározását leggyakrabban kérik megrendelőink, de külön megegyezés alapján speciális mikrobák kimutatását is vállaljuk.
A termék biztonságos volta mellett fontos szempont, hogy a minőségét is minél hosszabb ideig megőrizze. A nagy zsírtartalmú élelmiszerek esetében az avasodási hajlam jelenti az egyik legnagyobb veszélyt, melyet célműszerrel határozunk meg.
Az élelmiszerek komplex értékeléshez vállaljuk a fizikai jellemzők (pl. textúra változása), valamint színmérő műszerrel támogatott professzionális érzékszervi értékelés végzését is az eltarthatóság tervezett időtartama során.
A szabvány (MSZ, ISO) szerinti módszerek mellett saját fejlesztésű eljárásokat is alkalmazunk. A mikrobiológiai jellemzők értékelésénél a 4/1998. (XI. 11.) EüM és a 2073/2005/EK rendeletek alapján dolgozunk. A fizikai, kémiai, illetve érzékszervi értékelésnél a megrendelő által elvárt értékekhez viszonyítjuk a kapott eredményeket.
Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy szolgáltatásunk nem akkreditált, így joghatással járó ügyekben az eredmények nem használhatók.
A NAIK ÉKI eltarthatósági szolgáltatásának megrendeléséhez, illetve ha további felvilágosításra lenne szüksége, levélben érdeklődjön a adanyi.nora[kukac]eki.naik.hu címen.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.