Gluténmentes tojás-helyettesítő és azzal azonos textúrát biztosító adalék anyagok, illetve azok alkalmazására épülő növényi alapú termékek fejlesztése című Magyar- Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat (TÉT_15_IL-1-2016-0020) keretében gyártott új termékek előzetes piaci elfogadását teszteltük a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete Budai Lisztérzékenyek Klubjában 2019 márciusában.
Az izraeli Eshbal Functional Food Ltd., a hazai Inno-szinergia Kft és a NAIK-ÉKI együttműködésével megvalósuló projektben olyan glutén- és tojáshelyettesítő anyagokat tartalmazó új termékeket fejlesztettünk ki, amelyekben ki lehet alakítani a tojás használatával megszokott textúrát. Napjainkban Európában és így hazánkban is jelentőssé vált azon fogyasztók csoportja, akik etikai, szociális vagy környezetvédelmi okokból kifolyólag felhagynak az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával. A társadalomban egyre több a klinikailag diagnosztizált, cöliákiában szenvedő ember, így a növekvő számú vegán étrendet követők körében is egyre nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gluténérzékeny fogyasztók. A projekt keretében ezért egy burger jellegű húshelyettesítő pogácsát is kifejlesztettünk. Az állagkialakításhoz gluténmentes gabonákat (kukorica, rizs), pszeudocereáliákat (amaránt, chiamag, quinoa), hüvelyeseket (mungóbab, csicseriborsó, zöldborsó) és olajos magvakat (tökmag), illetve szénhidrát-származékokat használtunk. A többségében gluténérzékeny fogyasztók az alábbi termékeket kóstolhatták meg: currys ízesítésű vegán burger, magyaros ízesítésű vegán burger, magas fehérje- és alacsony szénhidrát tartalmú vegán burger curry ízesítéssel és magas fehérje- és alacsony szénhidrát tartalmú vegán burger magyaros ízesítéssel. A termékek általános elfogadottsága kedvező volt, leginkább a currys ízesítésű vegán burger, illetve a magyaros ízesítésű vegán burger nyerte el a fogyasztók tetszését.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.