Tömösköziné Dr. Farkas Rita Adél

Tömösköziné Dr. Farkas Rita Adél
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Élelmiszer-analitikai Osztály
osztályvezető, tudományos főmunkatárs
1022 Budapest, Herman Ottó út 15.
Mobil: +36 706869040
E-mail: farkas.rita[kukac]eki.naik.hu

Tömösköziné Dr. Farkas Rita 1999-ben szerzett doktori fokozatot a kémiai tudományok területn A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Ezt követően a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben kezdte meg pályafutását, ahol napjainkban is dolgozik. Részt vett funkcionális élelmiszerek, gyógytápszerek fejlesztésében és minősítésének kidolgozásában, in vitro és in vivo vizsgálataiban. Együttműködött több hazai nemesítő intézettel, ahol az új növényfajták és nemesítési vonalak minősítésében, beltartalmi értékekre irányuló optimálásban és vett részt. Komoly tapasztalatra tett szert élelmiszerek kromatográfiás vizsgálatában, mintaelőkészítési és analitikai módszerfejlesztésekben.Érdekődése elsősorban a növényi eredetű bioaktív komponensek vizsgálata a különböző abiotikus és biotikus stresszhatások függvényében.

 

PROJEKTEK

  • 2007-2012 Az ökotermesztés hatása a biológiai aktivitással rendelkező másodlagos metabolitok képződésére OTKA, témavezető
  • 2009-2013 Burgonya termesztéstechnológiák és márkavédjegyek kifejlesztése, Nemzeti Technológia Program - alprojektvezető
  • 2012-2016 Solanaceae metabolomika, FM project, témavezető
  • 2012-2016 Az ökotermesztés hatása, FM pályázat, témavezető, projektvégrehajtó kutató
  • 2013-2016 A fűszer és fűszernövény termékláncok biztonságosabbá tétele Európában a szándékos, véletlen vagy természetes biológiai és kémiai szennyeződésekkel szemben (SPICED, EU FP7, No. 312631), projektvégrehajtó kutató
  • 2016-2017 Környezetbarát eljárás kifejlesztése arany nanorészecskék előállítására és azok alkalmazása bioszenzor érzékenyítésére (Norvég Alap), projektvégrehajtó kutató
  • 2017-2020 Paradicsom nemesítés biológiai alapjainak támogatása a metabolomika eszközeivel, témavezető
  • 2017-2020 Hazai nemesítésű zöldségekre és gyümölcsökre alapozott funkcionális italok és snack termékek kifejlesztése, gyártástechnológiájuk kidolgozása biokémiai metabolomikai vizsgálatok alapján, projektvégrehajtó kutató

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.