Dr. Hegyi Ferenc
Hegyi Ferenc 2008-ban szerzett Okleveles élelmiszermérnök (M.Sc) diplomát a Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Karán, Élelmiszerbiztonság szakirányon. Ezt követően kezdett dolgozni a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (NAIK-ÉKI) jogelődjében a Központi Élelmiszertudományi Kutató Intézetben. 2009-ben kezdte PhD tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájában. 2014-ben szerzett élelmiszertudományi doktori fokozatot. Fő kutatási területe a tejsavas fermentáció, funkcionális élelmiszer fejlesztés, tejsavbaktériumok metabolit termelésének vizsgálata, különös tekintettel a bakteriocin termelésükre, tejsavbaktérium törzsek dehidrogenáz enzimaktivitásának vizsgálata továbbfejlesztett MTT kolorimetriás módszerrel.
PROJEKTEK
- 2017-, “Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” Magyar-kínai Ipari Tét pályázat TÉT_16_CN-1-2016-0004 (résztvevő)
- 2017- “Hazai nemesítésű zöldségekre és gyümölcsökre alapozott funkcionális italok és snack termékek kifejlesztése, gyártástechnológiájuk kidolgozása biokémiai metabolomikai vizsgálatok alapján”, VM KFI projekt (résztvevő)
- 2017-, “Hüvelyes magvakra alapozott, fenntartható módon előállítható, értéknövelt és funkcionális élelmiszerek körének bővítése”, VM KFI projekt (résztvevő)
- 2014-2016 “Genetikai markerekre (biomarkerekre) alapozott diagnosztikai módszerek fejlesztése a hamisítás tényének kimutatására – fajspecifikus eredet meghatározása” FM KFI projekt, (résztvevő)
- 2014-2015, „Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészvédő hatású ásványvízcsalád kidolgozása”, GOP-1.1.1.11-2012-0485 (résztvevő)
- 2013-2015, „Kovász-starterkultúrák szelekciója és alkalmazása magyar és kínai korpával dúsított kenyerekhez”, Kínai-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, TÉT_12_CN-1-2012-0017 (résztvevő)
- 2009-2013, „Valósághű élelmiszermodellek tervezése és kifejlesztése jól karakterizált mikro- és makrostruktúrák és -kompozíciók segítségével”, EU FP7 DREAM (résztvevő)
- 2009-2012, Mangalica termékek versenyképességének javítása komplex vizsgálati portfólió felhasználásával (TECH_08-A3/2-2008-0405 MANGFOOD), (résztvevő)
- 2008-2009, „Vegyes (tejsavbaktérium + élesztő) probiotikus starter kultúra előállítása” , Vallon-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, OMFB-00356/2008 (résztvevő)
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.