Dr. Cserhalmi Zsuzsanna
Dr. Cserhalmi Zsuzsanna, aki 1997-ben szerzett PhD fokozatot a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet Technológiai és Élelmiszerlánc-vizsgálati Osztályának vezetője. Tudományos munkája a kíméletes élelmiszer-feldolgozási és -tartósítási technológiák, mint pl. a pulzáló elektromos térerő, rádiófrekvenciás hőkezelés, mikrohullámú vákuumszárítás, kutatás-fejlesztésére irányul. Az élelmiszeripari technológiák és termékfejlesztések területén számos hazai és nemzetközi pályázatban vett részt. Több éve MTA Köztestületi Tag, a MTA nem akadémikus köztestületi képviselője, a MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság (ÉTB) titkára, tagja az ÉTB Élelmiszer és fehérje-kémiai munkabizottságának, a MÉTE-nek, Magyar Táplálkozástudományi Társaságnak. Az Élelmiszer Tudomány Technológia szakfolyóirat felelős szerkesztője.
PROJEKTEK
- NOVELQ (2006-2011) EU FP6 pályázat: „Novel processing methods for the production and distributrion of high-quality and safe foods” „Új előállítási módszerek a biztonságos és jó minőségű élelmiszerek előállítása és elterjesztése érdekében” (vezető kutató)
- Q-Porkchains (2007-2011) EU FP6 pályázat: „Development of an innovative, integrated, and sustainable food production chain of high quality pork products matching consum,er demands” „Kiváló minőségű, a fogyasztói igényeket kielégítő sertéshús termékek innovatív, integrált és fenntartható élelmiszer előállítási láncának fejlesztése” (vezető kutató)
- HighTechEurope (2009-2013) EU FP7 pályázat: „European Network for integrating novel technologies for food processing, Európai Hálózat új élelmiszer-feldolgozási technológiák integrálására” (vezető kutató)
- BIOGREEN alvállalkozó (2009-2011) KMOP-1.1.1-08/1-2008-0005 pályázat: „Különböző típusú – olaj, fehérje, és szénhidrát tartalmú – magvak csíráztatása és mikrohullámú kezelésének alkalmazása új, kiváló élelmezési tulajdonságokkal rendelkező élelmiszeripari alapanyagok előállítása” (vezető kutató)
- „Agrárkutatás, tanüzemek, szakképzés támogatására” fejezeti kezelésű előirányzat 1.”Kutatóintézetek kiemelt feladatai” jogcím keret terhére finanszírozott FVM téma: „Élelmiszer feldolgozási és tartósítási technológiák hatásának tanulmányozása” (témavezető)
- A 2011. évi „Agrárkutatás, tanüzemek, szakképzés támogatása” fejezeti kezelésű előirányzat 20/03/02. jogcím: „Kutatóintézetek kiemelt agrár- és környezettudományi K+F+I feladatainak támogatása” keret terhére finanszírozott VM téma: „Felmérés a búza- és rozs őrlemények oxidációs változásai és az eltarthatóság, az eltarthatóság alatti savfok változás, illetve egyéb minőségi paraméterek kapcsolatáról” (témavezető)
- 20/03/02/00 számú „Agrárkutatás támogatása” című fejezeti kezelésű előirányzat keret terhére finanszírozott VM téma: „Technológiai kutatásokra épülő termékfejlesztés és az eredmények OMÉK 2013 kiállításon termékmintákkal történő bemutatása 2014.05.19.” (témavezető)
- SPICED (2013-2016) EU FP7 pályázat: , „Securing the spices and herbs commodity chains in Europe against deliberate, accidental or natural biological and chemical contamination” „A fűszer és fűszernövény termékláncok biztonságosabbá tétele Európában a szándékos, véletlen vagy természetes biológiai és kémiai szennyeződésekkel szemben” (vezető kutató)
- 2013-2017. FM által finanszírozott KFI projekt: „Kíméletes élelmiszer-feldolgozás és –tartósítási technológiák hatása növényi alapanyagú élelmiszerek biológiailag hasznos komponenseire, valamint a szermaradványokra; a technológiák fogyasztói elfogadásának elemzése” (témavezető)
- 2014-2019. FM által finanszírozott KFI projekt: "Hazai termesztésre alkalmazható, csökkentett tripszin inhibítor tartalmú, GMO-mentes szójabab élelmi célú felhasználását támogató kutatások” (témavezető)
- AGR-PIAC-13 pályázat (2014-2016): "Magas hozzáadott értékű, klinikai vizsgálatokkal igazolt egészségvédő hatású, egyedi hatóanyag-kombinációkkal dúsított speciális lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új analitikai és technológiai eljárások alkalmazásával” (vezető kutató)
- GOP 1.1.1.11-2012-0485 pályázat (2014-2015): „Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészvédő hatása ásványvízcsalád kidolgozása” (vezető kutató)
Magyar-Izraeli TÉT_15_IL3E57B827 (2017-2019): „Gluténmentes, tojáshelyettesítő és azzal azonos textúrát biztosító adalékanyagok, illetve azok alkalmazására épülő növényi alapú termékek fejlesztése” (résztvevő kutató)
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.