Berki Mária
Berki Mária 1986-ban szerzett üzemmérnöki diplomát a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolán, majd a Főiskola Technológia Osztályán sütő- és édesipari laboratóriumi gyakorlatokat szervezte és vezette, bekapcsolódott termék- és technológia fejlesztési munkákba. 2011-ben szerzett élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnöki diplomát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Ebben az évben helyezkedett el a KÉKI, majd NAIK-ÉKI Analitikai Osztályán mint kutatási szakértő. Munkája során elsősorban az élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok bioaktív komponenseinek HPLC-LC/MS módszerrel való meghatározásával, a módszerek adaptálásával, fejlesztésével, validálásával foglalkozik. Számos projektben vett részt, ahol feladata volt fenolos komponensek, antociánok, vitaminok, szerves savak, PAH-ok, stb. azonosítása és mennyiségi meghatározása kromatográfiás módszerrel. Emellett HPLC-s, klasszikus- és enzimes analitikai mérésekkel részt vesz gyümölcsalapú termékek minőségi vizsgálatában.
PROJEKTEK
- 2007-2012 Az ökotermesztés hatása a biológiai aktivitással rendelkező másodlagos metabolitok képződésére (OTKA K 68706) - résztvevő
- 2009-2013 Magas hozzáadott értékű zöldségalapú termékcsaládok és gyártástechnológiák kifejlesztése az egészséges táplálkozás érdekében (USOK 2009) - résztvevő
- 2012-2013 Burgonya termesztéstechnológiák és -márkavédjegyek kifejlesztése (NTP–BURG0009) - résztvevő
- 2013-2016 SPICED – Securing the spices and herbs commodity chains in Europe against deliberate, accidental or natural biological and chemical contamination. (EU FP7) No. 312631 - résztvevő
- 2014-2015 Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvíz család kidolgozása (GOP) - résztvevő
- 2014-2016 Egészségvédő, egyedi lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új eljárások alkalmazásával - résztvevő
- 2017-2020 In-situ, komplex vízminősítés közvetlen és immun fluoreszcencia, valamint plazma spektroszkópia együttes alkalmazásával (NVKP_16) - résztvevő
- Fenolos komponensek vizsgálata HPLC- LC/MS technikával (paradicsom, dió, berkenye) Gyümölcs alapú termékek vizsgálata HPLC-vel, klasszikus- és enzimes analitikai módszerekkel (gyümölcssűrítmény, -püré, -szörp) Füstölt fűszerpaprika PAH tartalmának vizsgálata - résztvevő
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.