Sajtkonferencia
2017. augusztus 31., csütörtök, 10:53

2017 augusztus 23-án, Gyöngyösön rendezték az I. sajtakadémiát, melyen a NAIK-ÉKI-ből Dr. Szerdahelyi Emőke is a felkért előadók között volt. A Dr. Jánosi Annával közös előadás témája: fehérje- és DNS-alapú vizsgálati módszerek alkalmazási lehetőségei a fajspecifikus eredet-meghatározásra tejtermékek esetén.

A tejtermékek azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, amelyeknél a hamisítások kockázata viszonylag magas. A leggyakoribb eset juh- vagy kecsketej helyettesítése olcsóbb tehéntejjel. Az állatfajok azonosítására tejből vagy tejtermékekből számos analitikai módszer áll rendelkezésre, melyek közül legelterjedtebben a fehérje alapú eljárásokat így a tejfehérje frakciók kromatográfiás vagy elektroforetikus szeparálását, illetőleg az immunanalitikai, elsősorban ELISA módszereket használják. Ezen termékek magas fehérje és alacsony tejtermelő állatból származó DNS tartalma miatt a különböző PCR eljárások korlátozottan, de alkalmazhatóak, és alkalmasak lehetnek akár fajtaszintű vizsgálatokra is. A jelenlegi élelmiszerjogi előírások a juh-, kecske- vagy bivalytejből, illetve azok elegyéből készült sajtokban a γ-kazeinek plazminos emésztését követő izoelektromos fókuszálást tekinti referencia módszernek.  

A NAIK-ÉKI Biológia osztályán izoelektromos fókuszálással és PCR módszerrel számos tejtermékből elvégeztük a fajok azonosítását. A savó-kazein aránynak egy viszonylag egyszerű SDS-poliakrilamid gélelekroforézises elválasztáson alapuló meghatározásával pedig kimutatható volt a savófehérjék hozzáadása a termékhez, ami egy szintén egy gyakran előforduló hamisítási mód.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.