2017 augusztus 23-án, Gyöngyösön rendezték az I. sajtakadémiát, melyen a NAIK-ÉKI-ből Dr. Szerdahelyi Emőke is a felkért előadók között volt. A Dr. Jánosi Annával közös előadás témája: fehérje- és DNS-alapú vizsgálati módszerek alkalmazási lehetőségei a fajspecifikus eredet-meghatározásra tejtermékek esetén.

A tejtermékek azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, amelyeknél a hamisítások kockázata viszonylag magas. A leggyakoribb eset juh- vagy kecsketej helyettesítése olcsóbb tehéntejjel. Az állatfajok azonosítására tejből vagy tejtermékekből számos analitikai módszer áll rendelkezésre, melyek közül legelterjedtebben a fehérje alapú eljárásokat így a tejfehérje frakciók kromatográfiás vagy elektroforetikus szeparálását, illetőleg az immunanalitikai, elsősorban ELISA módszereket használják. Ezen termékek magas fehérje és alacsony tejtermelő állatból származó DNS tartalma miatt a különböző PCR eljárások korlátozottan, de alkalmazhatóak, és alkalmasak lehetnek akár fajtaszintű vizsgálatokra is. A jelenlegi élelmiszerjogi előírások a juh-, kecske- vagy bivalytejből, illetve azok elegyéből készült sajtokban a γ-kazeinek plazminos emésztését követő izoelektromos fókuszálást tekinti referencia módszernek.
A NAIK-ÉKI Biológia osztályán izoelektromos fókuszálással és PCR módszerrel számos tejtermékből elvégeztük a fajok azonosítását. A savó-kazein aránynak egy viszonylag egyszerű SDS-poliakrilamid gélelekroforézises elválasztáson alapuló meghatározásával pedig kimutatható volt a savófehérjék hozzáadása a termékhez, ami egy szintén egy gyakran előforduló hamisítási mód.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.