A pulzáló elektromos térerő (PEF) élelmiszeripari alkalmazása ma már nem csupán a folyékony halmazállapotú élelmiszerek kíméletes, hőkezelés-mentes tartósítására irányul, hanem egyre inkább előtérbe kerül a fél-szilárd, szilárd élelmiszerek kezelése.
Ezekben az esetekben az elektromos erőtér a sejtmembrán áteresztőképességének módosítása által a növényi vagy állati sejt belsejéből történő anyagtranszportot segíti. A kezelés során alkalmazott elektromos térerő nagysága megközelítőleg egy nagyságrenddel kisebb, mint az eltarthatóság növelése érdekében a mikroorganizmusok inaktiválása esetén, ezáltal az energiafelhasználás is jóval alacsonyabb. A technológia ilyen irányú felhasználásának leggyakoribb formája a növényi sejtekből történő értékes komponensek kinyerésére. Ez megnyilvánulhat a gyümölcsfeldolgozás során a lékihozatal növelésében, a növényi nyersanyagok feldolgozása során keletkező melléktermékekben, törkölyökben lévő értékes komponensek (pl. színanyagok, fenolos vegyületek) kinyerésében, olajos magvakból az olajkihozatal növelésében, vagy a szárítási folyamat gyorsításában. A technológia lehetőséget kínál a kalcium kinyerésére csontokból és tojáshéjból. Ezen túlmenően a kezelés során bekövetkező struktúraváltozásnak és az ezzel összefüggő technofunkcionális tulajdonságok változásának köszönhetően a technológia sikerrel alkalmazható pl. a burgonya chips gyártásban, ahol csökkenthető a sütési idő, a sütés során felvett olaj mennyisége és jóval egységesebb, jobb minőségű termék állítható elő. A PEF technológiának különös jelentősége van a borkészítés folyamatára is, melynek eredményeként polifenolokban gazdagabb bor készíthető rövidebb idő alatt.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.