Pulzáló elektromos térerő újszerű alkalmazási területei
2017. szeptember 15., péntek, 14:35

A pulzáló elektromos térerő (PEF) élelmiszeripari alkalmazása ma már nem csupán a folyékony halmazállapotú élelmiszerek kíméletes, hőkezelés-mentes tartósítására irányul, hanem egyre inkább előtérbe kerül a fél-szilárd, szilárd élelmiszerek kezelése.

Ezekben az esetekben az elektromos erőtér a sejtmembrán áteresztőképességének módosítása által a növényi vagy állati sejt belsejéből történő anyagtranszportot segíti. A kezelés során alkalmazott elektromos térerő nagysága megközelítőleg egy nagyságrenddel kisebb, mint az eltarthatóság növelése érdekében a mikroorganizmusok inaktiválása esetén, ezáltal az energiafelhasználás is jóval alacsonyabb. A technológia ilyen irányú felhasználásának leggyakoribb formája a növényi sejtekből történő értékes komponensek kinyerésére. Ez megnyilvánulhat a gyümölcsfeldolgozás során a lékihozatal növelésében, a növényi nyersanyagok feldolgozása során keletkező melléktermékekben, törkölyökben lévő értékes komponensek (pl. színanyagok, fenolos vegyületek) kinyerésében, olajos magvakból az olajkihozatal növelésében, vagy a szárítási folyamat gyorsításában. A technológia lehetőséget kínál a kalcium kinyerésére csontokból és tojáshéjból. Ezen túlmenően a kezelés során bekövetkező struktúraváltozásnak és az ezzel összefüggő technofunkcionális tulajdonságok változásának köszönhetően a technológia sikerrel alkalmazható pl. a burgonya chips gyártásban, ahol csökkenthető a sütési idő, a sütés során felvett olaj mennyisége és jóval egységesebb, jobb minőségű termék állítható elő. A PEF technológiának különös jelentősége van a borkészítés folyamatára is, melynek eredményeként polifenolokban gazdagabb bor készíthető rövidebb idő alatt.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.