Mi a különbség a cöliákia és a gabona allergia között?
2017. november 6., hétfő, 10:42

A gabonafélék ősidőktől fogva nagy szerepet játszanak a humán táplálkozásban. Mégis az egyik leggyakoribb toxikus fehérje - illetve allergénforrások a cöliákiás és a gabonaallergiás betegek körében egyaránt. A kétféle érzékenység hátterében alapvetően más immunológiai folyamatok húzódnak, és kiváltásukban is más fehérjék játszanak szerepet.

Gabonaallergia esetében a gabona vagy annak egy alkotórésze allergénként hatva olyan immunológiai folyamatot indít el, amely során a szervezetben az IgE ellenanyag termelés megnövekszik. A betegség olyan esetekben fejlődik ki, ha az arra érzékeny egyén folyamatosan fogyaszt gabona termékeket, beleértve a kenyeret, tésztát, kekszet, és egyes alkoholos italokat. A fő tünetek már röviddel az első gabona alapú termék elfogyasztása után jelentkeznek (csalánkiütés, kivörösödés, viszketés, arc feldagadása), de néha csak órák múlva alakulnak ki (gyomor/bélrendszeri panaszok). A gabonaallergia légúti megjelenésének egyik formája a „pékek asztmája”, amelyet a lisztek belélegzése okoz. A gabonák kiválthatnak ún. táplálékfüggő, mozgás által indukált anafilaxiát is, amelyet a már korábban megemésztett gabona vált ki, egy bizonyos idő elteltével végzett testmozgás után. A köznyelvben a gabonaallergián a búza, rozs, árpa, zab gluténje okozta allergia értendő, ugyanakkor a gabonaallergiát okozó fehérjék emellett más gabona eredetű gluténfehérjék, illetve vízben/sóban oldható albumin/globulin gabonafehérjék is lehetnek, és nemcsak az említett négy gabonára vonatkoztatva.

Cöliákia (gluténszenzitív enteropátia), nem gabonaallergia, valószínűleg autoimmun betegség (T-sejt által irányított), de nem halálos kimenetelű. Olyan rendellenesség, melyet a búza, rozs, árpa, zab gluténtartalmával szembeni állandó érzékenység okoz. A tünetek rendszerint fokozatosan, lassan, 1-3 napon belül alakulnak ki, amelyek főként bélboholy elváltozáshoz vezetnek. Ezek teljes étrendi kiiktatásával a betegség tünetei elmulaszthatóak, a vékonybél-nyálkahártya teljesen normalizálható. A glutén tartalmú búza-, rozs-, árpa-, zab gabonák gluténje okozta allergia és a cöliákia közötti különbség csak a cöliákiás diagnosztizálás során derülhet ki, mivel legtöbbször -de nem minden esetben- a megnyilvánuló tünetek (zsírszéklet, pókhas, fejlődés elmaradása, hipovitaminózisok, pszichés és magatartási zavarok) és az allergiát kiváltó fehérjék (búza, rozs, árpa, zab gluténjei) azonosak.

Mindkét betegségnél az egyetlen gyógymód a tüneteket kiváltó adott gabona kivonása az étrendből, mely során a tünetek rendszerint megszűnnek.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.