Gluténmentes termékek fejlesztése az ÉKI-ben
2018. május 2., szerda, 22:30

Lezárult az első munkaszakasza az intézetünkben folyó gluténmentes tojás-helyettesítő és azzal azonos textúrát biztosító adalék anyagok, illetve azok alkalmazására épülő növényi alapú termékek fejlesztése című Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázatnak.

Az izraeli Eshbal Functional Food Ltd., a hazai Inno-szinergia Kft és a NAIK-ÉKI együttműködésével megvalósuló projektben elsősorban a vegán fogyasztók részére, de a tojásérzékeny, vagy önkéntesen tojás és gluténmentes étrendet követő fogyasztók számára is megfelelő olyan glutén- és tojáshelyettesítő anyagokat tartalmazó új termékeket fejlesztünk, amelyekben ki lehet alakítani a tojás használatával megszokott textúrát. Erre a célra gluténmentes gabonákból, pszeudocereáliákból, hüvelyesekből és olajos magvakból, illetve szénhidrát-származékokból álló keverékeket használunk állagkialakítás céljából. Vizsgáljuk ezeknek az anyagoknak és anyagkeveréknek a termék szerkezetére és beltartalmi jellemzőire, technofunkciós sajátságaira gyakorolt hatását. A kutatási tevékenységek eredményeképpen a beltartalom szempontjából tudatosan összeállított, egyedi sütőipari és növényi alapú húshelyettesítő termékeket, valamint ezek fejlesztését elősegítő tudást, és információt hozunk létre.

A projekt előrehaladásáról, eddigi eredményeiről itt olvashat részletesebben.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.