ÉKI termék az Asztanai világkiállításon
2017. július 26., szerda, 16:25

A 2017. június 10. - 2017. szeptember 10. között a kazahsztáni Asztanaban megrendezésre kerülő Expo2017 világkiállítás alapkoncepciója a jövő energiája és szélesebb értelemben a jövő technológiái. A kiállításon számos kitűnő magyar innováció kap bemutatkozási lehetőséget, köztük a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet mikrohullámú vákuumszárítással előállított zöldség, gyümölcs snack termékcsaládja.

A hagyományos szárítási eljárásoknál rövidebb szárítási idejű és hőmérsékletű mikrohullámú vákuumszárítással a zöldség-, gyümölcs nyersanyagokban lévő nedvességtartalom pillanatszerű eltávozása következtében laza sejtes, ropogós, snack típusú termékek állíthatók elő. Az adott technológiával előállított zöldség és gyümölcs szárítmányok teljesen natúr, adalék és tartósítószermentesek. Az alacsony nedvesség tartalmú (2-4%) szárítmányok a termékek jellegének megfelelő csomagolásban hosszan eltarthatók. A mikrohullámú vákuumszárított zöldség, vagy gyümölcs snack termékek közvetlenül natúr formában, vagy további feldolgozást követően édes, cukrász és egyéb élelmiszeripari termékként (pl. müzli, töltelékes sütemények, gyümölcs joghurtok, csokoládéval bevont termékek, töltelékes csokoládék, bonbonok, stb.) is fogyaszthatók. A speciális ropogós állagú termékek nagy előnye továbbá, hogy natúr mivoltuk mellett a kíméletes feldolgozási technológiának köszönhetően a szárítmányok megőrzik természetes jellegüket (formájukat, érzékszervi tulajdonságaikat) és a táplálkozás-élettani szempontból fontos összetevőik (pl. vitaminok, összes polifenol tartalom) a gyártás során csak nagyon kis mértékben sérülnek. Mindezeknek köszönhetően amellett, hogy ezek a szárítmányok hozzájárulhatnak a lakosság zöldség és gyümölcs fogyasztásának növeléséhez egészségesebb alternatívái lehetnek a hagyományos, olajban sütött chips termékeknek.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.