380. Tudományos Kollokvium
Időpont: 
2020. december 4., péntek, 09:30
Helyszín: 
Online - Teams

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KÉMIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

MEGHÍVÓ

 

az MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság 2020. decemberi ülése keretében rendezett

380. Tudományos Kollokviumra

„Szemelvények a gabonakutatás eredményeiből”

A program minden érdeklődő számára nyitott, az alábbi címenlehet csatlakozni:

 

[Teams link]

Levezető elnök: Tömösközi Sándor
Digitális házigazda: Schall Eszter, tanársegéd

BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (BME-ABÉT), Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport

9:30 – 9:50

Békés, Ferenc1, Suter, Dai2
(1FBFD, Sydney, NSW2151, 2Pymble, NSW2073 Ausztrália)
Mi a van a lisztérzékenység megnövekedett előfordulásának hátterében?
 

9:50 – 10:05

Bugyi Zsuzsanna1, Schall Eszter1, Török Kitti1, Hajas Lívia1, Katharina Scherf2, Peter Koehler3, Regine Schoenlechner4, Stefano D’Amico5, Roland Poms6, Tömösközi Sándor1
(1BME-ABÉT, Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport, 2Karlsruhe Institute of Technology, Institute of Applied Biosciences Department of Bioactive and Functional Food Chemistry, Németország, 3Biotask AG, Németország, 4University of Natural Resources and Life Sciences, Ausztria, 5AGES, Ausztria, 6MoniQA Association)
A hiányzó láncszem nyomában: glutén meghatározásra alkalmas referencia anyagok fejlesztése a Műegyetemen
 

10:05 – 10:20

Ács Katalin1, Békés Ferenc2, Lantos Csaba1, Németh Renáta3, Tömösközi Sándor3, Gell Gyöngyvér4, Pauk János1
(1Gabonakutató Nonprofit Kft., Élelmiszer-innovációs Labor és Biotechnológiai Osztály, Szeged, 2FBFD PTY Ltd., Beecroft, NSW, Ausztrália, 3BME-ABÉT, Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport, Budapest, 4Agrártudományi Kutatóközpont, Martonvásár)
Alacsony fruktán (FODMAP) tartalmú tönkölybúza vonalak előállítása és felhasználási lehetőségei
 

10:20 – 10:40 Kérdések, vita, rövid szünet kávé mellett
 
10:40 – 10:55

Rakszegi Mariann1, Török Kitti2, Tremmel-Bede Karolina1, Karsai Ildikó1, Juhászné Szentmiklóssy Marietta2, Németh Renáta2, Farkas Alexandra2, Bedő Zoltán1, Vida Gyula1, Tömösközi Sándor2
(1Agrártudományi Kutatóközpont, Martonvásár, 2BME-ABÉT, Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport, Budapest)
Egészségesebb gabonafélék előállítására irányuló törekvések egy konzorciális OTKA pályázat keretében
 

10:55 – 11:10

Gergely Szilveszter, Besenyő Gabriella, Slezsák János, Salgó András
(BME-ABÉT, NIR Spektroszkópia Csoport)
"Láss, ne csak nézz" - infravörös spektroszkópia és képalkotás a magtól a kenyérig
 

11:10 – 11:25

Németh Renáta1, Farkas Alexandra1, Jaksics Edina1, Juhászné Szentmiklóssy Marietta Klaudia1, Schall Eszter1, Szűcsné Makay Erika1, Simon Katalin2, Bidló Gábor2, Méry Zoltán3, Péter István4, Tömösközi Sándor1
(1BME-ABÉT Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport, 2Első Pesti Malom és Sütőipari Zrt., Aszód, 3F&R Partner Kft., Budaörs, 4Galga-Agrár Kft. Galgahévíz)
Zab- és rozsfajták összetételi, reológiai és technológiai tulajdonságainak jellemzése 11:25 – Kérdések, vita, a kollokvium zárása
 

11:25 – Kérdések, vita, a kollokvium zárása
 


Budapest, 2020. november 23.

Simonné Dr. Sarkadi Livia s.k.
ÉTB elnök
Dr. Gelencsér Éva s.k.
ÉTB társelnök

 

1051 Budapest, Nádor utca 7. (1245 Budapest, Pf. 1000)
Telefon: +36 1 411-6306 / Fax: +36 1 411-6122 / E-mail: kemia@titkarsag.mta.hu / www.mta.hu

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.