Allergén fehérjék kimutatása
Meglévő élelmiszeripari termékből vagy nyersanyagból lehetséges fehérje allergének (antigének) vagy az allergént tartalmazó nyersanyag immunanalitikai kimutatása.
A kimutathatóság iránti igény a fogyasztók (legfőképp az élelmiszer allergiás - és a cöliákiás betegek) és az élelmiszer-előállítók (gyártásközi ellenőrzés, végtermék ellenőrzés, kontamináció kimutatás) részéről egyaránt felmerül, hisz az élelmiszer-biztonság mindkettőjük szempontjából fontos alapkövetelmény.
Az élelmiszer-allergiás megbetegedések 90%-át a glutént tartalmazó gabonák, rákfélék, tojás, halak, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, csillagfürt, puhatestűek és az ezekből készült élelmiszertermékek okozzák, melyek szabályozottan jelöléskötelezettek. A táplálékban előforduló búza (durum, spelta, kamut), rozs, tritikálé, árpa, és zab eredetű glutén-tartalom az allergiás reakciók kiváltásáért felelősek lehetnek, de ezen kívül, vagy mellett a cöliákiás betegek (életreszóló diétát megkövetelő, autoimmun rendellenesség) számára toxikus komponensek. Kimutatásuk tehát ez esetben is indokolt.
Intézetünkben alapanyagokból és feldolgozott, hidrolizált élelmiszerekből potenciális fehérje allergének (antigének) kimutatása zajlik, ehhez kereskedelmi forgalomban kapható, felhasználásra kész-optimalizált immunológiai mérőrendszereket használunk. Intézetünkben tej (beta-laktoglobulin, kazein), tojás (ovalbumin), szója és búza, rozs, árpa, zab glutén kimutatását vállaljuk.
Vizsgálati módszerek:
- mikrotiter lemezen végzett ELISA (Enzimhez kapcsolt immunszorbens módszer) – kvantitatív mérésre
- immunkromatográf membráncsíkon végzett gyorsmódszer – kvalitatív mérésre
A szolgáltatás eredményeként szakmai dokumentációt készítünk a termék/nyersanyag allergén tartalmáról, illetve az allergén tartalmú nyersanyag jelenlétéről, továbbá javaslatot teszünk a termék allergén-mentesként való forgalomba hozhatóságára, illetve a jelölésükre.
Minta mennyisége | A szolgáltatás ára |
Max. 10 minta esetén | 35.000 Ft + ÁFA / minta |
10 minta felett | 30.000 Ft + ÁFA / minta |
Megrendeléssel kapcsolatban, illetve ha további felvilágosításra lenne szüksége, érdeklődjön a takacs.krisztina[kukac]eki.naik.hu email címen.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.