ÉKI - Táplálkozás-élettani Osztály

Kutatási terület

Az osztály tevékenységének fő iránya a biológiailag aktív vegyületek, illetve azokat tartalmazó élelmiszerek hasznosulásának vizsgálatára szolgáló in vitro emésztési modellek adaptálása, fejlesztése és alkalmazása. Eredményeikkel a technológiai folyamatok és a termékösszetétel optimalizálását segítik elő, ezzel támogatva a nagy hozzáadott értékű, az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerek fejlesztését.


Kutatási témák

  • Emésztési modellek kidolgozása funkcionális élelmiszerek fejlesztéséhez (2017-2019)
  • Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvízcsalád kidolgozása", támogató: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, résztvevő.  GOP 1.1.1.11-2012-0485 pályázat (2014-2015)
  • Magas hozzáadott értékű, klinikai vizsgálatokkal igazolt egészségvédő hatású, egyedi hatóanyag-kombinációkkal dúsított speciális lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új analitikai és technológiai eljárások alkalmazásával. AGR-PIAC-13 pályázat (2014-2016)


Emésztési modellek kidolgozása funkcionális élelmiszerek fejlesztéséhez

Projektvezető: dr. Naár Zoltán (Táplálkozás-élettani Osztály)

A NAIK-ÉKI modellt a termékfejlesztés során keletkező élelmiszertípusok összehasonlítására használjuk. A COST Infogest, egy nemzetközi protokoll, mely az alapkutatást támogatja. Ez a modell nem tartalmaz vastagbél szakaszt, de ezt a jellegzetességet átvéve a NAIK-ÉKI modellből, az alapkutatásainkat a vizsgált minták prebiotikus hatására vonatkozó megfigyeléseinkkel tudjuk kiegészíteni. A vastagbél szakaszt kedvező és kedvezőtlen hatású baktériumfajok keverékével történő beoltás révén modellezzük. Tervezzük a székletből származó inokulum alkalmazását is, mely nagyságrendekkel több fajt tartalmaz, mint az eddig alkalmazott keverék, ezáltal a vizsgálataink jobban megközelíthetik az in vivo helyzetet.

Jelenleg a prebiotikus hatást szelektív tenyésztéses technikával mérjük fel. A szakirodalom javasolja ezen eredmények alátámasztását molekuláris biológiai módszerekkel. Célunk a különböző baktériumfajok qPCR technikával történő minőségi és mennyiségi azonosítása.

A modellek másik fejlesztési iránya a dialízis oly módon történő alkalmazása, hogy az emésztés során keletkező monomerek valamint az epe savak felszívódását tudjuk az in vivo helyzetet megközelítő módon reprodukálni. A felszívódás modellezése nélkül, a vastagbél szakaszban felgyülemlő metabolitok az in vivo helyzettől eltérő hatást válthatnak ki. 

A tervezett fejlesztések révén több modell-típus fog a rendelkezésünkre állni, melyek közül az adott tudományos kérdésfeltevésnek megfelelően tudunk majd válogatni.

 

 

Azonosító AGR_PIAC-13-1-2013-0084
Cím Magas hozzáadott értékű, klinikai vizsgálatokkal igazolt egészségvédő hatású, egyedi hatóanyag-kombinációkkal dúsított speciális lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új analitikai és technológiai eljárások alkalmazásával
Időtartam 2014-2017
Résztvevők
  • GoodMills Magyarország Malomipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság

  • Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

  • EXILFOOD Zöldség-Gyümölcs Kereskedelmi Kft.

  • Eger Innovations Kutatás-Fejlesztési Nonprofit Kft.

Támogatási összeg 75 072 000 Ft
Támogatás intenzitása 77,09%
Weblap agr.uni-eger

 

 

Azonosító GOP-1.1.1-11-2012-0485
Cím Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvízcsalád kidolgozása
Időtartam 2014-2015
Résztvevők
  • Aqua-Plastech Kft. (konzorciumvezető)

Támogatási összeg 62 356 430
Támogatás intenzitása 70%
Weblap nanna-lugosviz

Munkatársak

  • osztályvezető
E-mail: naar.zoltan​[kukac]eki.naik.hu
E-mail: antal.otilia​[kukac]eki.naik.hu

Publikációk

Legjelentősebb publikációk


PÁPAI, G., SZABÓ-FODOR, J., BÓTA, B., ANDRÁSSYNÉ BAKA, G., ANTAL, O.T., NAÁR, Z., VARGÁNÉ VISI, É. (2017): Savó hozzáadásának hatása pro-és szinbiotikus fermentált tejtermékek minőségére a tárolás során.  Élelmiszer - Tudomány Technológia LXXI.:(2) pp. 27-33. (2017)

KISS, A., NAÁR, Z., DARÓCZI, L., NÉMEDI, E., KUKOVICS, S. (2016): Influence of various packaging materials on the functionality of sheep and goat milk products. Small Ruminant Research, submitted.

NÉMEDI, E. NAÁR, Z., DARÓCZI, L., KUKOVICS,S., KISS, A. (2015): Optimized technology, storage changes in microbial parameters and functionality of goat milk products amended with inulin or omega-3 fatty acid containing oil. In (Ed.: Kukovics, S.) Suistainable Goat Breding and Goat Farming in the Central and Eastern European Countries. FAO Publication, 219-224.

ANTAL, O.T., FÜSTÖS. Z., NAÁR, Z., CZUKOR, B., NÉMEDI, E., KISS, A. (2017):Az almatörköly őrlemény szemcseméret és a prebiotikus hatás közötti összefüggés vizsgálata in vitro emésztési modellben. In: Gelencsér É, Horváth Zné, Rurik I, Tömösközi S (szerk.). Táplálkozástudományi Kutatások VII. PhD konferencia. 23 p. Konferencia helye, ideje: Budapest, Magyarország, 2017.02.03 Budapest: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, 2017. p. 6. 1 p. (ISBN:978-615-5606-03-8)

FÜSTÖS, Z., ANTAL, O., NAÁR, Z., KISS, A., NÉMEDI, E. (2016): Prebiotic effects of different dumplings and evaluation of different equations used for PI calculation.  International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics. 21-23 June 2016, Budapest, Hungary.

FÜSTÖS, Z., ANTAL, O., NAÁR, Z., CZUKOR, B., NÉMEDI, E., KISS, A. (2016): Mikroőrölt növényi rost készítmények in vitro emésztési vizsgálatai In: Bíró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre (szerk.) A 60 éves Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLI. vándorgyűlése: Program és az előadások kivonatai. Konferencia helye, ideje: Esztergom, Magyarország, 2016.10.06-2016.10.08. Budapest: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, 2016. p. 29. 1 p. (ISBN:978-615-5606-02-1)

NAÁR, Z., KISS, Á. ANTAL, O., TAKÁCS, K., NÉMEDI, E., KISS, A. (2015) Effect of mastication on the balance of stimulated gut microbiota developed on stuffed pastry digested in Infogest harmonized model and modified Versantvoort model. COST INFOGEST 4th ICFD, March 17-19 2015, Naples, Italy. In: Proceedings of the 4th International Conference on Food Digestion. P106, p. 167.

ANTAL, O., NAÁR, Z., TAKÁCS, K., HORVÁTH, L., NÉMEDI, E. KISS, A. (2015): The prebiotic effect of various potential components of functional foods. The Prebiotic Effect of Various Potential Components of Functional Foods. Proceedings of the International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics. 3-25 June 2015, Budapest, Hungary.

NÉMEDI, E., NAÁR, Z., ANTAL, O., KISS, A. (2015): Comparative studies on estimation of the real physiological impacts of newly developed functional foodstuffs by means of two different in vitro digestion models. Third Scientific of the National Insitute of Agronomy of Tunisia 2015, Tunisz, Tunisia 26-31. May 2015.

NÉMEDI, E., NAÁR, Z., ANTAL, O., KISS, A. (2015): A valós fiziológiai hatás összehasonlító vizsgálata újonnan kifejlesztett élelmiszereknél kétféle emésztési modellben. In: Bíró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre (szerk.) A Magyar Táplálkozástudományi Társaság XL. Vándorgyűlése: PROGRAMFÜZET, ELŐADÁS ÉS POSZTER ÖSSZEFOGLALÓK. Konferencia helye, ideje: Esztergom, Magyarország, 2015.10.08-2015.10.10. Budapest: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, 2015.  (ISBN:978-615-5606-00-7)

NÉMEDI, E., NAÁR, Z., ANTAL, O., TAKÁCS, K., KISS, A. (2015): Derelye rágásának hatása két különböző mesterséges emésztési rendszerben szimulált bélmikrobiota összetételére. In: Bíró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre (szerk.) A Magyar Táplálkozástudományi Társaság XL. Vándorgyűlése: PROGRAMFÜZET, ELŐADÁS ÉS POSZTER ÖSSZEFOGLALÓK. Konferencia helye, ideje: Esztergom, Magyarország, 2015.10.08-2015.10.10. Budapest: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, 2015.  (ISBN:978-615-5606-00-7)

NAÁR, Z., KISS, Á., ANTAL, O., TAKÁCS, K., NÉMEDI, E., KISS, A. (2015): Derelye rágásának hatása két különböző mesterséges emésztési rendszerben szimulált bélmikrobiota összetételére. In: Bíró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre (szerk.) A Magyar Táplálkozástudományi Társaság XL. Vándorgyűlése: PROGRAMFÜZET, ELŐADÁS ÉS POSZTER ÖSSZEFOGLALÓK. Konferencia helye, ideje: Esztergom, Magyarország, 2015.10.08-2015.10.10. Budapest: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, 2015.  (ISBN:978-615-5606-00-7)

CZUKOR, B., ADÁNYI, N., NAGYNÉ GASZTONYI, M., BERKI, M., KÓNYA, É., NAÁR Z., ANTAL, O., SZŰCS, V., BATÁNÉ VIDÁCS, I., QUANG DUC, N. (2015): Új gyümölcs alapú italsűrítmény típus fejlesztési kísérletei. In: Bíró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre (szerk.) A Magyar Táplálkozástudományi Társaság XL. Vándorgyűlése: PROGRAMFÜZET, ELŐADÁS ÉS POSZTER ÖSSZEFOGLALÓK. Konferencia helye, ideje: Esztergom, Magyarország, 2015.10.08-2015.10.10. Budapest: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, 2015. p. 17. 1 p. (ISBN:978-615-5606-00-7)

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.