Nagyné Dr. Gasztonyi Magdolna

Nagyné Dr. Gasztonyi Magdolna
Élelmiszer-analitikai Osztály
tudományos munkatárs
1022 Budapest, Herman Ottó út 15.
E-mail: gasztonyi.magdolna[kukac]eki.naik.hu

Nagyné dr. Gasztonyi Magdolna az egyetem elvégzése után (1979) a KÉKI (a mai NAIK-ÉKI) Biomérnöki Osztályán tudományos segédmunkatársként kezdett dolgozni, ahol pektinbontó enzimek fermentációjával és azok élelmiszeripari alkalmazásával foglalkozott, majd 1986-ban ebben a témában egyetemi doktori fokozatot szerzett a Kertészeti Egyetemen. A táplálkozástudomány különböző témaköreihez kapcsolódtak feladatai és eredményei, külföldi kutatóhelyekkel is ismerkedhetett pl. tejsavasan fermentált zöldséglevek előállítása témában (ATO-DLO, Wageningen), bogyósok fenolos összetevőinek HPLC analízise (Finnország, Kuopio).  A növényi metabolitok, antinutritív komponensek vizsgálatánál részt vett a klasszikus élelmiszer-analitikai mérésekben, illetve bekapcsolódott a különféle HPLC módszerek adaptálásába és a módszerfejlesztésekbe.

Különféle enzimek aktivitását mérte kutatási (amilolitikus enzimek búzában) és az élelmiszeripar számára gyakorlati szempontok (peroxidáz, lipoxigenáz) alapján.

Az utóbbi időben tanulmányozta az antioxidánsok előfordulását, jelentőségét, összehasonlító vizsgálatokat végzett a különféle antioxidáns kapacitási mérési módszerek tekintetében.

 

PROJEKTEK

  • 2007-2012 Az ökotermesztés hatása a biológiai aktivitással rendelkező másodlagos metabolitok képződésére (OTKA K 68706)
  • 2009-2013 Magas hozzáadott értékű zöldségalapú termékcsaládok és gyártástechnológiák kifejlesztése az egészséges táplálkozás érdekében (NTP-USOK 2009)
  • 2010-2013 Burgonya termesztéstechnológiák és -márkavédjegyek kifejlesztése (NTP–BURG0009)
  • 2013-2016 SPICED – Securing the spices and herbs commodity chains in Europe against deliberate, accidental or natural biological and chemical contamination. (EU FP7) No. 312631
  • 2014-2015 Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvíz család kidolgozása (GOP)
  • 2014-2016 Egészségvédő, egyedi lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új eljárások alkalmazásával (AGR PIAC 13)

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.