Dr. Zalán Zsolt
Dr. Zalán Zsolt 2002-ben végzett élelmiszer biotechnológusként a SZIE Élelmiszertudományi karán. Kutatói tevékenységét ekkor kezdte a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI) Biológiai Osztályán. 2008-ban szerzett élelmiszertudományi doktori fokozatot a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájában. Ezt követően a KÉKI-ben (a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének jogelődjénél) folytatta tudományos pályafutását, ahol tevékenysége az élelmiszermikrobiológia területére, azon belül is a tejsavas fermentációval kapcsolatos kutatásra összpontosult. Emellett Dr. Zalán Zsolt tapasztalatra tett szert különböző analitikai módszerek (klasszikus analitika, kromatográfia) alkalmazása terén is. Jelenlegi kutatási érdeklődése középpontjában továbbra is a tejsavbaktériumok, a tejsavas fermentáció, a növényi alapú probiotikus termékfejlesztés, valamint a post-harvest biokontrol módszer megismerése áll.
PROJEKTEK
- 2017-, “Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” Magyar-kínai Ipari Tét pályázat TÉT_16_CN-1-2016-0004 (témavezető)
- 2017- “Hazai nemesítésű zöldségekre és gyümölcsökre alapozott funkcionális italok és snack termékek kifejlesztése, gyártástechnológiájuk kidolgozása biokémiai metabolomikai vizsgálatok alapján”, FM KFI projekt (témavezető)
- 2017-, “Hüvelyes magvakra alapozott, fenntartható módon előállítható, értéknövelt és funkcionális élelmiszerek körének bővítése”, FM KFI projekt (résztvevő)
- 2014-2016 “Genetikai markerekre (biomarkerekre) alapozott diagnosztikai módszerek fejlesztése a hamisítás tényének kimutatására – fajspecifikus eredet meghatározása” FM KFI projekt, (résztvevő)
- 2013-2015, „Kovász-starterkultúrák szelekciója és alkalmazása magyar és kínai korpával dúsított kenyerekhez”, Kínai-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, TÉT_12_CN-1-2012-0017 (témavezető)
- 2014-2015, „Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészvédő hatású ásványvízcsalád kidolgozása”, GOP-1.1.1.11-2012-0485 (résztvevő)
- 2008-2009, „Vegyes (tejsavbaktérium + élesztő) probiotikus starter kultúra előállítása” , Vallon-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, OMFB-00356/2008 (résztvevő)
- 2007-2008, „Tejsavbaktériumok amtimikrobiális minor, nem peptid metabolitok képződése”, Cseh-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, OMFB-00613/2007 (résztvevő)
- 2005-2006, "A tibeti hegyvidéki árpasör ipari technológiájának megalapozása”, Kínai-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, CHN-12/04, (résztvevő)
- 2005-2006, „LAB törzsek szelektálása romlást okozó baktériumok, élesztők és penészek ellen hatékony vegyes kultúrákhoz”, Cseh-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés OMFB-00584/2005 (résztvevő)
- 2005-2006 „Probiotikus zöldséglevek az élelmiszer-biztonság és az egészséges táplálkozás elősegítésére” GVOP 3.1.1.-2004-05-0076/3.0 AKF (résztvevő) 2004-2005 „Fermentált zöldséglevek előállítására szelektált starter kultúra és bifidobaktériumok kölcsönhatása és probiotikus étrendkiegészítők fejlesztése” FVM 34098/2003 (résztvevő)
- 2002-2005, „Környezeti tényezők hatása laktobacillusok biogén amin és bakteriocin szintézisére” OTKA -T 038215 (résztvevő)
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.