Dr. Zalán Zsolt

Dr. Zalán Zsolt
Biológiai Osztály
tudományos főmunkatárs
1022 Budapest, Herman Ottó út 15.
E-mail: zalan.zsolt[kukac]eki.naik.hu

Dr. Zalán Zsolt 2002-ben végzett élelmiszer biotechnológusként a SZIE Élelmiszertudományi karán. Kutatói tevékenységét ekkor kezdte a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI) Biológiai Osztályán. 2008-ban szerzett élelmiszertudományi doktori fokozatot a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájában. Ezt követően a KÉKI-ben (a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének jogelődjénél) folytatta tudományos pályafutását, ahol tevékenysége az élelmiszermikrobiológia területére, azon belül is a tejsavas fermentációval kapcsolatos kutatásra összpontosult. Emellett Dr. Zalán Zsolt tapasztalatra tett szert különböző analitikai módszerek (klasszikus analitika, kromatográfia) alkalmazása terén is. Jelenlegi kutatási érdeklődése középpontjában továbbra is a tejsavbaktériumok, a tejsavas fermentáció, a növényi alapú probiotikus termékfejlesztés, valamint a post-harvest biokontrol módszer megismerése áll.

 

PROJEKTEK

  • 2017-, “Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” Magyar-kínai Ipari Tét pályázat TÉT_16_CN-1-2016-0004 (témavezető)
  • 2017- “Hazai nemesítésű zöldségekre és gyümölcsökre alapozott funkcionális italok és snack termékek kifejlesztése, gyártástechnológiájuk kidolgozása biokémiai metabolomikai vizsgálatok alapján”, FM KFI projekt (témavezető)
  • 2017-, “Hüvelyes magvakra alapozott, fenntartható módon előállítható, értéknövelt és funkcionális élelmiszerek körének bővítése”, FM KFI projekt (résztvevő)
  • 2014-2016 “Genetikai markerekre (biomarkerekre) alapozott diagnosztikai módszerek fejlesztése a hamisítás tényének kimutatására – fajspecifikus eredet meghatározása” FM KFI projekt, (résztvevő)
  • 2013-2015, „Kovász-starterkultúrák szelekciója és alkalmazása magyar és kínai korpával dúsított kenyerekhez”, Kínai-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, TÉT_12_CN-1-2012-0017 (témavezető)
  • 2014-2015, „Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészvédő hatású ásványvízcsalád kidolgozása”, GOP-1.1.1.11-2012-0485 (résztvevő)
  • 2008-2009, „Vegyes (tejsavbaktérium + élesztő) probiotikus starter kultúra előállítása” , Vallon-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, OMFB-00356/2008 (résztvevő)
  • 2007-2008, „Tejsavbaktériumok amtimikrobiális minor, nem peptid metabolitok képződése”, Cseh-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, OMFB-00613/2007 (résztvevő)
  • 2005-2006, "A tibeti hegyvidéki árpasör ipari technológiájának megalapozása”, Kínai-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés, CHN-12/04, (résztvevő)
  • 2005-2006, „LAB törzsek szelektálása romlást okozó baktériumok, élesztők és penészek ellen hatékony vegyes kultúrákhoz”, Cseh-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés OMFB-00584/2005 (résztvevő)
  • 2005-2006 „Probiotikus zöldséglevek az élelmiszer-biztonság és az egészséges táplálkozás elősegítésére” GVOP 3.1.1.-2004-05-0076/3.0 AKF (résztvevő) 2004-2005 „Fermentált zöldséglevek előállítására szelektált starter kultúra és bifidobaktériumok kölcsönhatása és probiotikus étrendkiegészítők fejlesztése” FVM 34098/2003 (résztvevő)
  • 2002-2005, „Környezeti tényezők hatása laktobacillusok biogén amin és bakteriocin szintézisére” OTKA -T 038215 (résztvevő)

 

MTMT

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.