Dr. Takács Krisztina

Dr. Takács Krisztina
Biológiai Osztály
tudományos főmunkatárs
1022 Budapest, Herman Ottó út 15.
Mobil: +36 703786005
E-mail: takacs.krisztina[kukac]eki.naik.hu

Dr. Takács Krisztina szenior kutatóként dolgozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetében. 2009-ben szerzett PhD fokozatot a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájában. Fő kutatási területe az élelmiszerfehérje (expresszált,  potenciális allergén, tápcsatorna rezisztens, biológiailag aktív, transzgén) analitika mint fehérje elválasztási és tisztítási technológiák kidolgozása fehérjeszerkezeti vizsgálatokhoz, immunanalitikai módszerek fejlesztése fehérjék meghatározására; valamint statikus in vitro emésztéses vizsgálatok, különösen az élelmiszer allergia és az egészséges táplálkozás szempontjából.

 

PROJEKTEK:

  • OM Biotechnológia: OMFB-00378/2002 „Oligo-antigén peptidkeverék előállítása enzimkatalizált eljárással és a potenciális allergén aktivitás kimutatása” (2001-2004) - közreműködő kutató
  • FVM 34048/2003 „agrárkutatási feladatok megvalósítása” pályázat „Hypoallergén minőségi száraztészták előállítási lehetőségei transzglutamináz enzim alkalmazásával” (2003-2004) - közreműködő kutató
  • FVM 34138/2003 „agrárkutatási feladatok megvalósítása” pályázat: „Transzgénikus búza élelmiszerbiztonsági vizsgálata, különös tekintettel a Trichoderma hamatum-ból származó 42 kDa méretű Thamchi kitináz enzim fehérje jelenlétére” (2003-2004) - közreműködő kutató
  • BIO-00111/2003 OM 2003. évi Műszaki Kutatási-Fejlesztési Pályázat 2003. (Biotechnológiai alprogram) keretében:”Transzgénikus búza élelmiszerbiztonsági vizsgálata, különös tekintettel a Coniothyrium minitans-ból származó 83 kDa méretű cmg1 1,3-beta-endoglükanáz enzim fehérje jelenlétére” (2004-2005) - közreműködő kutató
  • GVOP-3.1.1-2004-05-0078/3.0 Alkalmazott Kutatás - Fejlesztési Program (AKF) „Transzgénikus rizs élelmiszerbiztonsági vizsgálata, különös tekintettel a búzából származó HMW GS sikér fehérje jelenlétére” (2005-2007) - közreműködő kutató
  • GVOP 3.1.1.-2004-05-0076/3.0 AKF „Probiotikus zöldséglevek az élelmiszer-biztonság és az egészséges táplálkozás elősegítésére” (2005-2006) - közreműködő kutató BIODEB-07 NKTH project (Jedlik Ányos KF, 0.4-00045/2008) “Bio/organikus és integrált gyümölcstermesztést megalapozó biológiai alapok fejlesztése és technológiák kidolgozása” (2008-2010) - közreműködő kutató
  • OTKA 67809 “Mal d allergének változása egyes hazai almafajták érése és tárolása során” (2007-2011) - közreműködő kutató
  • GMSAFOOD EU7 (EU FP7/2007-13 SCP, no FP7 211820) “Biomarkers for post market monitoring of short and long-term effects of genetically modified organisms on animal and human health” „Génmódosított szervezetek állati és emberi egészségre gyakorolt rövid- és hosszútávú hatásának megfigyelése biomarkerek segítségével” (2008-2012) - közreműködő kutató
  • Nemzeti Technológiai Platform, TECH_08-A3/2-2008-0405 MANGFOOD “Mangalica termékek versenyképességének javítása komplex vizsgálati portfólió felhasználásával” (2011-2013) - közreműködő kutató
  • COST FA1005 Action Cooperation in the field of scientific and technical research, Food and Agriculture “ Improving health properties of food by sharing our knowledge on the digestive process (INFOGEST)” „Az élelmiszerek egészséggel kapcsolatos tulajdonságainak javítása az emésztési folyamatokra vonatkozó ismereteink tudásmegosztásával” (2011-2015) – Irányító Bizottsági tag Magyarország képviseletében (Member of Management Committee from Hungary)
  • VM KFI projekt “Genetikai markerekre (biomarkerekre) alapozott diagnosztikai módszerek fejlesztése a hamisítás tényének kimutatására – fajspecifikus eredet meghatározása” (2013-2016) - közreműködő kutató
  • VM KFI projekt “Solanaceae metabolomika” (2012-2016) - közreműködő kutató
  • COST FA1402 Action „Improving Allergy Risk Assessment Strategy for new food proteins (ImpARAS)” “Allergén tulajdonságok kockázatbecslésének javítása új élelmiszer fehérjékben” – Irányító Bizottsági tag Magyarország képviseletében (Member of Management Committee from Hungary) ( 2014-2018)
  • GOP-1.1.1.11-2012-0485 „Egyedi bioaktív hatóanyagkombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészvédő hatása ásványvízcsalád kidolgozása” (2014-2015) - közreműködő kutató
  • AGR-PIAC-13 "Magas hozzáadott értékű, klinikai vizsgálatokkal igazolt egészségvédő hatású, egyedi hatóanyag-kombinációkkal dúsított speciális lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új analitikai és technológiai eljárások alkalmazásával” (2014-2016) - közreműködő kutató
  • COST FA1403 Action „Interindividual variation in response to consumption of plant food bioactives and determinants involved (POSITIVe)” “Növényi eredetű élelmiszer bioaktív és egyéb komponenseinek egészségjavító hatásának vizsgálata” – Irányító Bizottsági tag Magyarország képviseletében (Member of Management Committee from Hungary) (2014-2018)
  • VM KFI projekt “Hüvelyes magvakra alapozott, fenntartható módon előállítható, értéknövelt és funkcionális élelmiszerek körének bővítése” (2017-2019) - közreműködő kutató
  • VM KFI projekt “Dió- és mandulafajták beltartalmi értékeinek vizsgálata, táplálkozásbiológiai értékük meghatározása“ (2017-2019) - közreműködő kutató
  • VM KFI projekt “Hazai termesztésre alkalmazható, csökkentett tripszin inhibitor-tartalmú, GMO-mentes szójabab élelmi célú felhasználását támogató kutatások” (2017-2019) - közreműködő kutató
  • VM KFI projekt “ Paradicsom nemesítés biológiai alapjainak támogatása a metabolomika eszközeivel” (2017-2020) - közreműködő kutató
  • Magyar-kínai Ipari Tét pályázat TÉT_16_CN-1-2016-0004 “Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra” (2017-2020) - közreműködő kutató

NVKP_16 “In situ, complex vízminősítés közvetlen és immun fluoreszcencia, valamint plazma spektroszkópia együttes alkalmazásával” (2017-2020) - közreműködő kutató

 

 

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.