Dr. Nagy András

Dr. Nagy András
Biológiai Osztály
tudományos főmunkatárs
1022 Budapest, Herman Ottó út 15.
Mobil: +36 704917847
E-mail: nagy.andras[kukac]eki.naik.hu

Dr. Nagy András 2009-ben szerzett élelmiszertudományi doktori fokozatot a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájában. 2015-től a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (NAIK-ÉKI) tudományos főmunkatársaként dolgozik. Tudományos munkássága során számos nemzeti és nemzetközi projektben, kétoldalú együttműködésben (mexikói, lengyel, vallon), külföldi tanulmányúton (Centre of Excellence ösztöndíj) vett részt, ezt követően kutatási eredményeit nemzetközi referált folyóiratokban, nemzetközi és hazai konferenciákon publikálta. A Kutatóintézet Biológia Osztályán elsősorban a fehérje kutatásokban és az állatkísérletekben vesz részt. Fő kutatási területei: - fehérjék és biológiailag aktív peptidek in vivo emészthetőségének vizsgálata állatkísérletben; - Lactobacillus törzsek immunmoduláló hatásának vizsgálata; - transzgénikus búza élelmiszer-biztonsági kockázatának vizsgálata; - immunanalitikai módszerek alkalmazása és fejlesztése; - fehérjehasznosulási vizsgálatok rövid és hosszú távú állatetetési kísérletekben; - fehérjék, allergének, peptidek kimutatása. Emellett a Szent István Egyetemen oktat élelmiszerbiztonság, immunanalitika témakörben.

 

PROJEKTEK

  • 2017- In-situ, komplex vízminősítés közvetlen és immun fluoreszcencia, valamint plazma spektroszkópia együttes alkalmazásával (NVKP 16) - résztvevő
  • 2017- Zöldségek és gyümölcsök biológiai úton történő tartósítása Magyarországon és Kínában, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági és a humán egészségügyi szempontokra. (Magyar-kínai Ipari Tét pályázat TÉT_16_CN-1-2016-0004) – résztvevő
  • 2017- Hüvelyes magvakra alapozott, fenntartható módon előállítható, értéknövelt és funkcionális élelmiszerek körének bővítése (VM KFI projekt) - résztvevő
  • 2017- Hazai nemesítésű zöldségekre és gyümölcsökre alapozott funkcionális italok és snack termékek kifejlesztése, gyártástechnológiájuk kidolgozása biokémiai metabolomikai vizsgálatok alapján (VM KFI projekt) - résztvevő
  • 2014- Növényi eredetű élelmiszerek bioaktív és egyéb komponenseinek egészségjavító hatásának vizsgálata (COST Action FA1403) (POSITIVe) - Irányító Bizottsági helyettes tag Magyarország képviseletében - résztvevő
  • 2014-2016; Genetikai markerekre alapozott diagnosztikai módszerek fejlesztése a hamisítás tényének kimutatására – fajspecifikus eredet meghatározása” (VM KFI projekt)- résztvevő
  • 2013-2014; Leuconostoc citreum tejsavbaktérium törzs immunszabályozó tulajdonságainak vizsgálata (kutatási megbízás, Azori Egyetem (Portugália) Mezőgazdasági Tanszékével) - résztvevő
  • 2011-2015; Az élelmiszerek egészséggel kapcsolatos tulajdonságainak javítása az emésztési folyamatokra vonatkozó ismereteink tudásmegosztásával (COST Action FA1005) (INFOGEST) Irányító Bizottsági helyettes tag Magyarország képviseletében - résztvevő
  • 2011-2012, Borsó, búza és kukorica őrlemények növekedésben lévő patkányokkal végzett nettó fehérje arányának (NPR) (kutatási megbízás) - résztvevő
  • 2009-2013; Valósághű élelmiszermodellek tervezése és kifejlesztése jól karakterizált mikro- és makro-struktúrák és kompozíciók segítségével (DREAM) (EUFP7) - résztvevő
  • 2008-2012; Génmódosított szervezetek állati és emberi egészségre gyakorolt rövid- és hosszútávú hatásának megfigyelése biomarkerek (GMSAFOO) (EUFP7) - résztvevő
  • 2008-2010; Élelmiszer allergének keresztreaktivitásának vizsgálata az élelmiszerbiztonság területén (Magyar-lengyel akadémiak közötti kétoldalú együttműkődés) - résztvevő
  • 2008-2009; Vegyes (tejsavbaktérium + élesztő) probiotikus starter kultúra előállítása (OMFB-00356/2008, Vallon-1/2007, Vallon-magyar kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés) - résztvevő
  • 2007-2011; Mal d allergének változása egyes hazai almafajták érése és tárolása során (OTKA 67809) - résztvevő
  • 2005-2007; Transzgénikus rizs élelmiszerbiztonsági vizsgálata, különös tekintettel a búzából származó HMW GS sikér fehérje jelenlétére (GVOP-2004-05-0078) - résztvevő
  • 2005-2006; Probiotikus zöldséglevek az élelmiszerbiztonság és az egészséges táplálkozás elősegítésére (GVOP-2004-05-0076) - résztvevő
  • 2005-2007; Enzimatikus kezelés hatásának vizsgálata különböző élelmiszerek immunreaktív és allergén tulajdonságaiban bekövetkező változásaira fókuszálva (Magyar-lengyel akadémiak közötti kétoldalú együttműködés) - résztvevő
  • 2004-2007; OWLS detektáláson alapuló immunszenzorok fejlesztése penészgomba eredetű toxinok kimutatására (OTKA-46402) - résztvevő
  • 2002-2005; Marker antigénre adott immunválasz modulálása növényi és mikrobiológiai sejtalkotók adjuvánsként történő alkalmazásával (OTKA-T037986) - résztvevő
  • 2000-2003; Totális gyomírtószerrel rezisztens transzgénikus búza (Triticum aestivum L.) biológiai hatásának és táplálkozási biztonságának vizsgálata (OMFB-02526/2000) - résztvevő

 

RESEARCHER ID

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.