Dr. Cserhalmi Zsuzsanna

Dr. Cserhalmi Zsuzsanna
E-mail: cserhalmi.zsuzsanna[kukac]eki.naik.hu

Dr. Cserhalmi Zsuzsanna, aki 1997-ben szerzett PhD fokozatot a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet Technológiai és Élelmiszerlánc-vizsgálati Osztályának vezetője. Tudományos munkája a kíméletes élelmiszer-feldolgozási és -tartósítási technológiák, mint pl. a pulzáló elektromos térerő, rádiófrekvenciás hőkezelés, mikrohullámú vákuumszárítás, kutatás-fejlesztésére irányul. Az élelmiszeripari technológiák és termékfejlesztések területén számos hazai és nemzetközi pályázatban vett részt. Több éve MTA Köztestületi Tag, a MTA nem akadémikus köztestületi képviselője, a MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság (ÉTB) titkára, tagja az ÉTB Élelmiszer és fehérje-kémiai munkabizottságának, a MÉTE-nek, Magyar Táplálkozástudományi Társaságnak. Az Élelmiszer Tudomány Technológia szakfolyóirat felelős szerkesztője.

 

PROJEKTEK

  • NOVELQ (2006-2011) EU FP6 pályázat: „Novel processing methods for the production and distributrion of high-quality and safe foods” „Új előállítási módszerek a biztonságos és jó minőségű élelmiszerek előállítása és elterjesztése érdekében” (vezető kutató)
  • Q-Porkchains (2007-2011) EU FP6 pályázat: „Development of an innovative, integrated, and sustainable food production chain of high quality pork products matching consum,er demands” „Kiváló minőségű, a fogyasztói igényeket kielégítő sertéshús termékek innovatív, integrált és fenntartható élelmiszer előállítási láncának fejlesztése” (vezető kutató)
  • HighTechEurope (2009-2013) EU FP7 pályázat: „European Network for integrating novel technologies for food processing, Európai Hálózat új élelmiszer-feldolgozási technológiák integrálására” (vezető kutató)
  • BIOGREEN alvállalkozó (2009-2011) KMOP-1.1.1-08/1-2008-0005 pályázat: „Különböző típusú – olaj, fehérje, és szénhidrát tartalmú – magvak csíráztatása és mikrohullámú kezelésének alkalmazása új, kiváló élelmezési tulajdonságokkal rendelkező élelmiszeripari alapanyagok előállítása” (vezető kutató)
  • „Agrárkutatás, tanüzemek, szakképzés támogatására” fejezeti kezelésű előirányzat 1.”Kutatóintézetek kiemelt feladatai” jogcím keret terhére finanszírozott FVM téma: „Élelmiszer feldolgozási és tartósítási technológiák hatásának tanulmányozása” (témavezető)
  • A 2011. évi „Agrárkutatás, tanüzemek, szakképzés támogatása” fejezeti kezelésű előirányzat 20/03/02. jogcím: „Kutatóintézetek kiemelt agrár- és környezettudományi K+F+I feladatainak támogatása” keret terhére finanszírozott VM téma: „Felmérés a búza- és rozs őrlemények oxidációs változásai és az eltarthatóság, az eltarthatóság alatti savfok változás, illetve egyéb minőségi paraméterek kapcsolatáról” (témavezető)
  • 20/03/02/00 számú „Agrárkutatás támogatása” című fejezeti kezelésű előirányzat keret terhére finanszírozott VM téma: „Technológiai kutatásokra épülő termékfejlesztés és az eredmények OMÉK 2013 kiállításon termékmintákkal történő bemutatása 2014.05.19.” (témavezető)
  • SPICED (2013-2016) EU FP7 pályázat: , „Securing the spices and herbs commodity chains in Europe against deliberate, accidental or natural biological and chemical contamination” „A fűszer és fűszernövény termékláncok biztonságosabbá tétele Európában a szándékos, véletlen vagy természetes biológiai és kémiai szennyeződésekkel szemben” (vezető kutató)
  • 2013-2017. FM által finanszírozott KFI projekt: „Kíméletes élelmiszer-feldolgozás és –tartósítási technológiák hatása növényi alapanyagú élelmiszerek biológiailag hasznos komponenseire, valamint a szermaradványokra; a technológiák fogyasztói elfogadásának elemzése” (témavezető)
  • 2014-2019. FM által finanszírozott KFI projekt: "Hazai termesztésre alkalmazható, csökkentett tripszin inhibítor tartalmú, GMO-mentes szójabab élelmi célú felhasználását támogató kutatások” (témavezető)
  • AGR-PIAC-13 pályázat (2014-2016): "Magas hozzáadott értékű, klinikai vizsgálatokkal igazolt egészségvédő hatású, egyedi hatóanyag-kombinációkkal dúsított speciális lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új analitikai és technológiai eljárások alkalmazásával” (vezető kutató)
  • GOP 1.1.1.11-2012-0485 pályázat (2014-2015): „Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészvédő hatása ásványvízcsalád kidolgozása” (vezető kutató)

Magyar-Izraeli TÉT_15_IL3E57B827 (2017-2019): „Gluténmentes, tojáshelyettesítő és azzal azonos textúrát biztosító adalékanyagok, illetve azok alkalmazására épülő növényi alapú termékek fejlesztése” (résztvevő kutató)

 

MTMT

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.