Antal Otilia Tamara
Dr. Antal Otilia Tamara 2016-ban szerzett doktori fokozatot Biológiai Tudományokból a Szegedi Tudományegyetemen. Felsőfokú képzése során gyakorlati tapasztalatot szerzett molekuláris biológiából, sejtkultúrákból, biokémiából, genetikából és immunológiából. Ez alatt, tudományos tevékenysége több kutatási területet is érintett: cianobakteriális kivonatok és toxinok hatásának vizsgálata emlős sejtkultúrákon; az ibuprofen élattanilag hatékony enantiomerjének szelektív feldúsítása; egy citoszkeletont szabályozó formin fehérje szerepének elemzése Drosophila idegrendszerben; rákos szövetek és sejtek funkcionális genomikai tanulmányozása. 2014 óta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) – Élelmiszer-tudományi kutatóintézet (ÉKI) Táplálkozás-élettani Osztályán tevékenykedik. Feladatai közé tartozik az élelmiszer-mintáknak az Osztályon alkalmazott in vitro emészési modellekkel való vizsgálata. Ennek keretén belül analitikai (emésztőenzimek aktivitásának, minták redukáló cukor tartalmának mérése) és mikrobiológiai (tesztelt hatóanyagok prebiotikus hatásának felmérése) vizsgálatokat végez. A Táplálkozás-élettani Osztályon alkalmazott módszerek fejlesztésében is aktívan részt vesz. Az egyik fejlesztési irány a mikrobiológiai vizsgálatok molekuláris biológiai eredményekkel történő alátámasztása. Ebben segítségére válik a kvantitatív PCR technológiával kapcsolatos tapasztalata.
PROJEKTEK
- ED019 pályázat (2017-): „Emésztési modellek kidolgozása funkcionális élelmiszerek fejlesztéséhez.", támogató: Földművelésügyi Minisztérium, résztvevő.
- AGR-PIAC-13 pályázat (2014-2016): "Magas hozzáadott értékű, klinikai vizsgálatokkal igazolt egészségvédő hatású, egyedi hatóanyag-kombinációkkal dúsított speciális lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új analitikai és technológiai eljárások alkalmazásával", támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, résztvevő
- GOP 1.1.1.11-2012-0485 pályázat (2014-2015): „Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvízcsalád kidolgozása", támogató: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, résztvevő.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.