Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra

Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra
  • osztályvezető
E-mail: adanyi.nora[kukac]eki.naik.hu

Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra (DSc, kémia) a NAIK ÉKI Élelmiszer analitikai Osztály osztályvezetője, tudományos tanácsadó. Fő kutatási területe az élelmiszer-és környezetanalitika, ezen belül az optikai hullámvezető fénymódos spektroszkópia (OWLS) alapú immunszenzorok fejlesztése mikotoxinok, peszticid maradványok kimutatására; valamint enzimalapú amperometriás bioszenzorok fejlesztése minőségellenőrzésre, biotechnológiai folyamatok nyomonkövetésére. Élelmiszerek elemtartalmát vizsgálja atomabszorpciós méréstechnikával, a makro- és mikroelem össztétel meghatározására, metodikai fejlesztéseket; élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kutatásokat végez. Európai Unió által finanszírozott (FP 5, 6, 7, keretprogram, Norvég Alap, stb.), valamint hazai kutatási projektek (Biotechnológia 2000, OTKA, NVKP) intézeti témavezetője, ill. vezető kutatója. 2004 óta MTA Köztestületi tag; 2012 óta az MTA Kémiai Tudományok Osztálya, Élelmiszer-tudományi Bizottság tagja; 1999 óta a Magyar Kémikusok Egyesületének tagja, 2003 óta az MKE Analitikai Szakosztály titkára; 2015 óta az MKE Intézőbizottságának tagja.

 

PROJEKTEK

  • 2009-2012 intézeti témavezető, Mikrobagátláson alapuló bioszenzor fejlesztése (SILIBACT, EU FP7)
  • 2012-2013 témavezető, „Magas hozzáadott értékű zöldségtermék és technológia fejlesztés az egészséges táplálkozás érdekében (NTP–USOK2009)
  • 2009-2013 vezető kutató, Burgonya termesztéstechnológiák és -márkavédjegyek kifejlesztése (NTP–BURG0009)
  • 2014 vezető kutató, A kalocsai és a szegedi fűszerpaprika megkülönböztető sajátosságai és imázsformálásának lehetőségei (453-3/2014/NAKVI)
  • 2013-2016 intézeti témavezető, A fűszer és fűszernövény termékláncok biztonságosabbá tétele Európában a szándékos, véletlen vagy természetes biológiai és kémiai szennyeződésekkel szemben (SPICED, EU FP7, No. 312631)
  • 2014-2016 vezető kutató „Egészségvédő, egyedi lisztkeverék alapú tésztaféleségek kifejlesztése új eljárások alkalmazásával" (AGR PIAC 13)
  • 2013-2014 vezető kutató Egyedi bioaktív hatóanyag-kombinációkat innovatív módon
  • mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatásúásványvíz család kidolgozása" (GOP)
  • 2016-2017 intézeti témavezető, Környezetbarát eljárás kifejlesztése arany nanorészecskék előállítására és azok alkalmazása bioszenzor érzékenyítésére (Norvég Alap)
  • 2017-2020 intézeti témavezető, In-situ, komplex vízminősítés közvetlen és immun fluoreszcencia, valamint plazma spektroszkópia együttes alkalmazásával (AquaFluoSense, NVKP_16)

 

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.