Szakmai együttműködések

HighTech Europe (2009-2013)

A projekt címe:
"European Network for integrating novel technologies for food processing"

Az új technológiák élelmiszeripari adaptálását segítő hálózatépítő projektet a Német Élelmiszer- technológiai Intézet (DIL) koordinálja, a 22 résztvevő között kutatási szervezet, ipari szövetség és vállalkozás egyaránt megtalálható. A projekt céljai között szerepel többek között Európai Hálózat létrehozása az új élelmiszer-feldolgozási technológiák integrálására.

A projekt végső célja egy uniós hatáskörrel működő Élelmiszer-feldolgozási Intézet létrehozása, amely koordinálná a speciális kutatásokat, fejlesztéseket, az eredmények terjesztését, továbbá jogi szaktanácsadással is foglalkozna, ezen kívül konzultációs és oktatási platformként is működne. A KÉKI széleskörű tevékenységgel járul hozzá a projekt célkitűzéseinek megvalósításához. Részt vesz -többek között- az ipari igények és ismeretek feltérképezésében és monitoringjában, a technológiai tudás és infrastruktúra közvetítésében a szakma és az érdeklődők felé egyaránt, valamint az on-line Interaktív Technológia Portál kialakításában. A projekt az EU 7. Keretprogramján belül valósul meg, teljes költségvetése 5,8 millió euró.

A HighTech Europe projekt részletes ismertetője magyarul


A HighTech Europe projekt részletes ismertetője angolul

A „HighTech Europe” (HTE) Európai Kiválósági Hálózat projekt keretein belül létrejött a Társult Tagsági Platform (Associated Membership Platform - AMP) amelynek célja, hogy a projekt eredményeket különböző formában - pl. konferencia, workshop, hírlevél, stb. - megoszthassuk az érdekeltekkel és bővíthessük a szakmai hátteret. A Társult Tagsági Platformhoz csatlakozó vállalatok, intézmények megkapják a „HighTech Europe” által kifejlesztett online Interaktív Technológia Portál első minta bemutatóját, mely megoldásokkal szolgál az ipar számára és megmutatja a lehetséges innovációkat az élelmiszer feldolgozás területén.
Az AMP tagok lesznek az elsők, akik élvezhetik a „HighTech Europe” projekt eredményeit és az újfajta tudás megosztásból származó előnyöket. A Társult Tagsági Platform tagság ingyenes! A tagsághoz szükséges adatlapok (Memorandum of Understanding and the Profile data sheet) megtalálhatók a „HighTech Europe” weboldalon, illetve ezen az "Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." e-mail címen lehet kérni az adatlapok Önhöz való eljuttatását. A jelentkezését a HighTech Europe testülete három héten belül jóváhagyja.

DREAM Projekt

A projekt címe:
"Valósághű élelmiszermodellek tervezése és kifejlesztése jól karakterizált mikro- és makro-struktúrák és kompozíciók segítségével"

A projekt célja olyan, szabványként használható valósághű, fizikai, matematikai élelmiszer-modellek kidolgozása, amelyek megkönnyíthetik az élelmiszer-kutatásban és –iparban a kockázatbecslés valamint az élelmiszer-minőség közös megközelítésének kifejlesztését - valamennyi nagyobb élelmiszer-kategórián belül. A kutatás eredményeit mind az élelmiszeriparban, mind a szabályozó hatóságok, mind a fogyasztók körében terjeszteni fogják a hatékony és célzott kockázat-haszon-menedzsment érdekében. Intézetünk kísérleti élelmiszer-modellekben peptidek– mint biomarkerek tápcsatorna rezisztenciáját és felszívódását vizsgálja patkány-modellben. A projekt az EU 7. Keretprogramján belül valósul meg, teljes költségvetése 8,6 millió euró.

A project posztere

A project rövid angol nyelvű összefoglalója

 

További információk megtalálhatók a DREAM honlapján.

Infogest

A NAIK ÉKI Biológiai Osztályának tagjai aktív résztvevői „Az élelmiszerek egészséggel kapcsolatos tulajdonságainak javítása az emésztési folyamatokra vonatkozó ismereteink tudásmegosztásával” (Improving health properties of food by sharing our knowledge on thedigestive process, INFOGEST) című COST Akciónak (2011-2015). Az INFOGEST fő célkitűzése az élelmiszerek emésztési folyamatainak egészség szempontjából történő jobb megismerése, illetve az emésztés során felszabaduló és az egészség szempontjából hasznos élelmiszer összetevőkkel kapcsolatos alapkutatási eredmények terjesztése. Az Akció törekszik a jelenleg alkalmazásban lévő humán emésztési modellek harmonizációjára, mely jelentősen hozzájárulhat az egészséggel kapcsolatos állítások tudományos megalapozásához és a funkcionális élelmiszerfejlesztéshez. A kiválósági hálózatban jelenleg 32 ország 90 intézetéből mintegy 260 kutató vesz részt.

Portugál együttműködés

A NAIK ÉKI Biológiai Osztályán nemzetközi megkeresésre és megbízásra Leuconostoc citreum tejsavbaktérium törzs immunszabályozó tulajdonságainak vizsgálta folyt. A kísérleti munka során, patkány-modell segítségével történt annak demonstrálása, hogy a kiválasztott Lactobacillus törzs orális adjuvánsként történő alkalmazása lehetővé teszi-e a tápcsatornához kapcsolt immunválasz modulálását, melyet egy T-sejt függő marker antigénre (ovalbumin, OVA) adott immunválasz vizsgálata jellemezte. A kísérletet az Azori Egyetem (Portugália) Mezőgazdasági Tanszékének megbízásából végeztük.

Univer Zöldségkrémek

Az USOK projekt az Univer Product Zrt., a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (jelenleg NAIK-ÉKI), a Szent István Egyetem Kertészeti Technológiai Intézete, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kutatás-fejlesztési együttműködésével valósult meg. A projektmunkában intézetünk Élelmiszer-analitikai Osztálya, valamint Technológiai és Élelmiszerlánc-vizsgálati Osztálya a nagy hozzáadott értékű, egészséges, illetve speciális fogyasztói igényeket kielégítő, nemzetközileg is versenyképes zöldségtermékek, valamint élelmiszer-feldolgozási technológiák kifejlesztésében vett részt. A négy éves kutatási program zárultával a boltok polcaira kerültek olyan zöldségkrémek, amelyek összetevőikkel a változatos és egészséges étrend részei lehetnek. Az Univer Product Zrt. által előállított és forgalmazott K'enni jó termékcsalád krémeiben olyan táplálkozástani szempontból értékes zöldségeket találunk, mint a brokkoli, paradicsom, padlizsán, piros paprika.

További Szolgáltatási tevékenységek

A NAIK ÉKI munkatársai ipari partnerek megkeresésére, az ő megbízásukból az alábbi kutatási szolgáltatási tevékenységeket végezték az időszakban a fentieken túlmenően:

  • gyümölcslégyártó és forgalmazó cégek számára gyümölcslevek és -sűrítmények minőségének ellenőrzése, a minták komplex értékelése,
  • holland megrendelő számára újszerű fehérjeforrás technológiai változásainak és összetételi jellemzőinek a vizsgálata,
  • osztrák kutatási partnerrel együttműködésben allergén molekulák kimutatására fejlesztettünk ki immunanalitikai eljárást,
  • egyedi, egészséges gabona termékek előállításával foglalkozó vállalkozás számára glutén kimutatási vizsgálatok,
  • gyógyszerkészítmény gyártó cég részére gélelektroforézises minőségellenőrző analízis,
  • élelmiszergyártó és kereskedelmi cégek részére csomagolóanyag vizsgálatok lefolytatása, jellemzően a csomagoló fóliák gázáteresztő képességét, hegesztési varratszilárdságát vizsgálva,
  • egy szlovákiai élelmiszergyártó cég megbízásából zsírminták avasodási hajlamát vizsgáltuk Rancimat gyorsavasító készülékkel,
  • élelmiszergyártó cégek részére érzékszervi vizsgálatok megvalósítása.