Aktuális kutatási témák

Intézetünk jelenlegi kutatási témái

 

  • Magas hozzáadott értékű, új funkcionális élelmiszer-összetevők kifejlesztése.
  • Speciális élelmiszer-feldolgozási technológiák optimalizálása, új feldolgozási technológiák kifejlesztése.
  • A biológiailag aktív molekulák hasznosulási mértékének és módjának meghatározása.
  • Tudományos tények megállapítása a tanulmányozott bioaktív vegyületek és egészséges élelmiszerek humán-élettani előnyeinek alátámasztására.
  • A funkcionális élelmiszer-összetevők egészségre gyakorolt hatásának tanulmányozására in vitro modell vizsgálatok kifejlesztése és megvalósítása.
  • Humán klinikai vizsgálatok szervezése és előkészítése az egészségi állapotra kedvező hatást gyakorló élelmiszerek hatásainak igazolására.
  • Az élelmiszer-összetevők egyedi és lényeges analitikai paramétereinek vizsgálata.
  • Új analitikai módszerek kifejlesztése az élelmiszerek kémiai és biológiai összetevőinek meghatározása érdekében.
  • A kémiai és biológiai kockázati-tényezők értékelése.
  • Élelmiszer-analitikai és élelmiszer-biztonsági adatbázisok létrehozása.
  • Új tudományos eljárások kifejlesztése az eredetvédelem területén.
  • Kíméletes, új élelmiszer feldolgozási és tartósítási eljárások kidolgozása a magas hozzáadott érték megőrzésére.
  • A fogyasztók élelmiszervásárlási tudatosságának fokozása érdekében szociológiai felmérések készítése.