Élelmiszer-analitikai osztály

Az Élelmiszer-analitikai Osztály feladatai közt egyrészt analitikai vizsgálatok, módszerfejlesztések szerepelnek és ezek felhasználásával számos agrárkutatási projektben (pl.  nemesítés), valamint a táplálkozástudomány és az élelmiszer-biokémia területén végzünk alap-, illetve alkalmazott kutatásokat, fejlesztéseket.

Célunk olyan szelektív és nagyérzékenységű fizikai, kémiai és biológiai módszerek fejlesztése, illetve adaptálása, amelyek

  • lehetővé teszik az egyes élelmiszer-összetevők, így a biológiailag aktív élelmiszer-összetevők minőségi és mennyiségi meghatározását, biológiai szerepük feltárását,
  • az élelmiszerben előforduló allergének, toxinok valamint növényvédőszer-maradékok kimutatását és mennyiségi meghatározását,
  • eredet- és fajtavizsgálatokat, hamisítások, ill. nem megengedett technológiai kezelések kimutatását,
  • mikrobiológiai romlás során képződő mikotoxinok detektálását,
  • az élelmiszer alapanyagok és késztermékek makro- és mikroelem összetételét.

A kutatások során a rutin analitikai eljárások mellett a nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás módszerek (HPLC), gázkromatográfiás (GC) és tömegspektrométerrel kapcsolt gázkromatográfiás (GC-MS) eljárások kidolgozása, bioszenzorok és immunszenzorok fejlesztése, valamint az atomabszorpciós spektroszkópia alkalmazása kerül előtérbe.

Osztályvezető

  • Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra Tudományos Tanácsadó, Osztályvezető
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0405

Munkatársak

  • Majerné Dr. Baranyi Krisztina Tudományos Munkatárs
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0407
  • Berki Mária Kutatási Szakértő
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0406
  • Dabis Erika Kutatási kisegítő
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
  • Elek Ferenc Anyagbeszerző, kutatási kisegítő
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Mobiltelefon: +36 30 552-1215
  • Farkas Szilvia Humánerőforrás ügyintéző
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0437
  • Kónya Éva Tudományos Munkatárs
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0407
  • Mócsai Réka Tünde Tudományos Segédmunkatárs
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0400 / 193
  • Molnár Helga Tudományos Segédmunkatárs
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0406
  • Molnár Valéria Mária Tudományos segédmunkatárs
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
  • Nagy Ádám György Tudományos segédmunkatárs
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
  • Nagyné Dr. Gasztonyi Magdolna Tudományos Munkatárs
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0408
  • Ondrejó Andrásné Kutatási Ügyintéző
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0408
  • Tömösköziné Dr. Farkas Rita Tudományos Főmunkatárs
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Élelmiszer-analitikai Osztály
    Telefon: +36 1 796-0408