Kutatók éjszakája

Ismét Kutatók éjszakája az ÉKI-ben!

Ezúton meghívjuk Önöket a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetében tartandó Kutatók éjszakája című programsorozatra.

A rendezvény időpontja 2015. szeptember 25. péntek, 14:00, helyszíne:
NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet 4-es 5-ös és 7-es épülete, 1022 Budapest, Herman Ottó út 15.

A részletes programmal kapcsolatban és előzetes bejelentkezés ügyében kérem keressék a 06-1-796-0400/301 telefonszámom Nagy Eszter tudományos titkárt. A programokhoz előzetes bejelentkezés mindenképpen szükséges.

Programok:

1. Hogyan készül?: 14:00-15:00, 15:30-16:30, 17:00-18:00

Előre regisztrálás alapján 15fő

  • Extrudált kukorica chips előállítási technológia bemutatása
  • Szárított alma chips előállítási technológia bemutatása

Az extruziós és hagyományos meleg levegős szárítás és a légárammal kombinált mikrohullámú vákuum szárítási technológia rövid ismertetése. Extrudált kukorica chips és szárított alma chips termékek előállítása az ismertetett technológiákkal, majd ezt követően a termék érzékszervi vizsgálata

 

2. Gyöngyökbe zárt desszert: 14:30-15:15, 15:30-16:15, 16:30-17:15, 17:30-18:15

Előre regisztrálás alapján 12fő

Az Élelmiszer-analitikai Osztály munkatársai betekintést adnak a résztvevők számára az ízek kémiájának felfedezésébe. A molekuláris gasztronómia, mint egy, a napjainkban oly elterjedt irányzat mutatkozik be egy hagyományos desszert újragondolásaként. A nátrium-alginátba foglalás és a kis gyöngyökbe zárt ízek kóstoltatása különlegesség lesz az érdeklődők számára.

 

3. Tudomány a konyhában: 14:30-15:15, 15:30-16:15, 16:30-17:15, 17:30-18:15

Előre regisztrálás alapján 10fő

Kísérletek konyhai alapanyagokkal (pl.: sütőporból vulkán, tejszivárvány, elefánt fogkrém, hamukígyó), melyeknek tudományos hátterét is bemutatjuk – mi, miért és hogyan működik? –, hogy felfedezhessük a tudományban lévő élvezetet. A kísérletekhez olyan anyagokat használunk, mint reagensek, melyek bármelyik konyhában megtalálhatóak. Az így bemutatott jelenségekkel érthetőbbé és kézen foghatóbbá tesszük a kémiai reakciókat.

Rövid előadás és laboratóriumi bemutató az ételeinkben található színanyagokról. Kitérünk az egyes színanyagokra, előfordulásokra valamint a szépségükön kívül az egyéb biológiai hatásukat is kiemeljük, példákkal illusztráljuk. A laboratóriumi bemutató részeként megismerkedünk a kromatográfia alapjaival, amelynek során mindenki kipróbálhatja, hogyan készíthető szivárványszínű virág egyszerű szörpökkel, filctollakkal a papírkromatográfia segítségével.

Antioxidánsok? Mik ezek a vegyületek? Mi a szerepük? Hogyan hatnak? Miben találjuk meg őket? Mi tartalmazza nagyobb mennyiségben? Hogyan állítsuk sorba zöldségeinket és gyümölcseinket antioxidáns hatásuk szerint.

 

4. Valóban sertéshús?: 14:00-14:45, 15:00-15:45, 16:00-16:45

Előre regisztrálás alapján 10-10fő

Élelmiszerhamisítás kimutatása DNS alapú eljárásokkal

A kísérletek bemutatása a NAIK- ÉKI Biológia Osztály PCR-es laboratóriumában történik, ahol bevezetésként ismertetjük a PCR módszer alapjait, valamint néhány megtörtént esettel mutatjuk be az élelmiszerhamisítási eseteket.

Kísérletes bemutatásra kerül továbbá:

  • Egyszerű és összetett minta-előkészítési eljárások az analízishez
  • DNS oldatból történő kicsapása – a DNS szálak látványos láthatóvá tétele
  • Egyszerű PCR eljárást követően az eredmények értékelése

 

5. Gyümölcstől a pálinkáig - Egy Hungarikum születése: 14:00-14:45, 15:00-15:45, 16:00-16:45

Előre regisztrálás alapján 10-10fő

Hogyan készül, és miként készíthetjük el saját magunk?

Rövid előadás során betekintést nyerhetünk a pálinkakészítés rejtelmeibe.

Megismerhetjük a gyümölcs helyes feldolgozásának, irányított fermentációjának, valamint a kész gyümölcscefre lepárlásának lépéseit és azok buktatóit.

 

A programok az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben (NAIK-ÉKI) 1022 Budapest Herman O. út 15. szám alatt lesznek megtalálhatóak.  Kapcsolattartó Nagy Eszter (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) tudományos titkár, kérdéseikkel hozzá forduljanak. Minden érdeklődött szeretettel várunk.

A 2014-es program képei: