Tudományos Kollokvium

A Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet és a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület közös rendezésében minden évben megrendezésre kerülnek a Tudományos Kollokviumok.

A tudományos kollokviumok legfőbb célja az, hogy az élelmiszerekkel foglalkozó szakembereket a magyar élelmiszerkutatás legújabb elvi és gyakorlati eredményeiről tájékoztassák, valamint, hogy az élelmiszer-tudomány és az élelmiszeripar képviselőinek megadják a lehetőséget, hogy egy közös fórumon találkozzanak, információt és tapasztalatot cseréljenek. Az előadások tematikája biztosítani kívánja az élelmiszer-tudomány területének legújabb kutatási eredményeinek ismertetését, diszkusszióját a hazai élelmiszer-tudomány fejlesztése és a nemzetközi együttműködések biztosítása érdekében.

A rendezvényeket mindig pénteki napon 9:30 órától az ÉKI Tanácstermében tartjuk (Budapest, 1022 Herman Ottó u. 15. 3. épület). További információ kérhető: Cserhalmi Zsuzsanna (+36-1-2141248, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Salgó András (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Összefoglaló az MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság, a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet és a MÉTE közös szervezésében 2014. szeptember 26-án megtartott Tudományos Kollokviumról

A NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetében (NAIK ÉKI) megrendezett Tudományos Kollokvium előadásai az alábbi téma köré csoportosíthatóak: „Flavonoidok, táplálkozásunkban betöltött szerepük, meghatározásukra szolgáló technikák és a nagy hidrosztatikus nyomás hatása a gyümölcstermékekben lévő ezen értékes komponensekre”. A rendezvény nagyszámú résztvevői meghallgatták a Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézet professzor asszonyának, Blázovics Anna, a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék docensének, Szarka András, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Alkalmazott Kémia Tanszék professzor asszonyának, Stefanovitsné Bányai Éva, a NAIK ÉKI Élelmiszer analitikai Osztály tudományos munkatársának, Nagyné Gasztonyi Magdolna, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Hűtő- és Állatitermék Technológia Tanszék adjunktusának, Dalmadi István, magas színvonalú előadásait. A nagy érdeklődést övező szakmai fórum a flavonoidokkal kapcsolatos legújabb kutatási eredményekre és azok táplálkozásunkban betöltött szerepére koncentrált. A kollokvium kiemelt sarokpontjai az alábbiak voltak: flavonoidok és a redox-homeosztázis, a C-vitamin és a polifenolok kapcsolata, a gyümölcsfogyasztás és polifenolok kapcsolata, a polifenol tartalom és az antioxidáns kapacitás mérése, a mérési technikák összehasonlítása, a nagy hidrosztatikus nyomás hatása a gyümölcstermékek biológiailag aktív komponenseire. Az előadások tematikájukban szorosan kapcsolódtak az egészséges táplálkozást szolgáló hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési irányhoz, amely a természetes, kíméletesen feldolgozott növényi alapanyagok fogyasztását támogatja.

 

Ezúton meghívjuk Önöket az MTA Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottság 2017. februári, 367. Tudományos Kollokviumára.

A rendezvény időpontja 2017. május 26. péntek, 9.30 órakor

Helyszín: MTA Irodaház (1051 Budapest Nádor u. 7.) fsz. 29. sz. terem
 

Elnök: Halász Anna

Program:

9.30-10.10
Blázovics Anna
Flavonoidok

10.10-10.30
Stefanovits-Bányai Éva, Hegedűs Attila, Papp Nóra
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás hozzájárulása a polifenolos vegyületek szervezetbe jutásához

10.30-10.50
Abrankó László
Élelmi polifenolok valódi hatásai és megismerésükre tett törekvések

10.50-11.20        SZÜNET

11.20-11.40
Szarka András, Lőrincz Tamás
C-vitamin: Egy antioxidáns prooxidáns szerepben

11.40-12.00
Furulyás Diána, Rentsendavaa Chagnaadorj, Stégerné Máté Mónika, Stefanovits-Bányai Éva
A gyümölcsök kihasználatlan flavonoid tartalma

367. Tudományos Kollokvium összefoglaló füzet

Dr. Halász Anna
elnök
MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság
Dr. Cserhalmi Zsuzsanna
mb. igazgató
NAIK-ÉKI

 

Korábbi kollokviumok