Akikre büszkék vagyunk

Állami/miniszteri kitüntetések/díjak

buszke cserhalmiMagyarország Földművelésügyi Minisztere az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2015. Március 13.án kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Dr. Cserhalmi Zsuzsanna részére Ujhelyi Imre díjat adományozott.

 

 

 


Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulójának alkalmából 2014. március 15-én Pro Alimentis Hungariae Díjat adományozott Dr. Gelencsér Évának, a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet tudományos tanácsadójának, a hazai élelmiszer-tudományi, élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-biológiai kutatásban, oktatásban végzett kiemelkedő munkásságáért.

A Vidékfejlesztési Miniszter 2013. október 23. alkalmából kiemelkedő tevékenysége elismeréseként

ÉLETFA EMLÉKPLAKETT
bronz fokozata kitüntetést adományozott Dr. Váradi Máriának, nyugalmazott tudományos igazgató-helyettesének, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság részére analitikai műszerek fejlesztése, kutatása terén elért eredményeiért.

 

A Vidékfejlesztési Miniszter 2013. október 23. alkalmából kiemelkedő tevékenysége elismeréseként

ÉLETFA EMLÉKPLAKETT
arany fokozata kitüntetést adományozott Dr. Vámos Endrénének, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet nyugalmazott tudományos igazgató-helyettesének, az élelmiszer-enzimológia kutatása területén hosszú időn át végzett munkája elismeréseként.

 

A Vidékfejlesztési Miniszter 2013. augusztus 20. alkalmából kiemelkedő tevékenysége elismeréseként

ÉLETFA EMLÉKPLAKETT
ezüst fokozata kitüntetést adományozott Dr. Farkas Józsefnek, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar professor emeritusának, a magyar élelmiszertudományi és élelmiszertechnológiai kutatás területén végzett munkájáért.

 

A Vidékfejlesztési Miniszter 2011. augusztus 20. alkalmából kiemelkedő tevékenysége elismeréseként

ÉLETFA EMLÉKPLAKETT
kitüntetést adományozott Dr. Pándi Ferencnek, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet osztályvezetőjének, az élelmiszeripari-környezetvédelem területén végzett munkájáért.

 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Miniszter 2008. augusztus 20. alkalmából kiemelkedő tevékenységük elismeréseként

ÉLETFA EMLÉKÉREM
bronz fokozata kitüntetést adományozott Dr. Halász Annának és Dr. Czukor Bálintnak, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet vezető kutatóinak életművük elismeréseként.

 

A kitüntetésekhez szívből gratulálunk!

 

Kutatói Elismerések

  • Hegyi Ferenc, a Biológiai Osztály tudományos segédmunkatársa „Laktobacilluszok vizsgálata továbbfejlesztett kolorimetriás módszerrel” című PhD munkájának sikeres nyilvános védését 2014. november 17-én tartották a Budapesti Corvinus Egyetemen. A sikeres védést december 17-én a plénum elfogadta.
  • 2014. november 11-én került sor Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra MTA doktora címre benyújtott „Immun- és bakteriális szenzorok fejlesztése optikai hullámvezető fénymódus-spektroszkópiai detektálással, és alkalmazásuk az élelmiszerbiztonság valamint a környezetvédelem területén” című értekezésének nyilvános vitájára. 2014. december 19-én a plénum elfogadta a sikeres védést.
  • Az Élelmiszeranalitikai Osztály két hallgatója tett sikeres felvételit a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola Doktori bizottsága előtt. Mócsai Réka (témavezető Tömösköziné Dr. Farkas Rita, téma: Solanaceae metabolomika) nappali tagozaton, Molnár Helga (témavezető Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra, téma: Korszerű analitikai eljárások fejlesztése, alkalmazása hungarikumok minőségbiztosítására) levelező szakon kezdi szeptemberben a PhD tanulmányait intézetünkben.
  • Szűcs Viktória, a Technológiai és az Élelmiszerlánc-vizsgálati Osztály tudományos segédmunkatársa „Az élelmiszeripari adalékanyagok fogyasztói kockázat-észlelése” című PhD munkájának nyilvános védését 2014. július 11-én tartották a Budapesti Corvinus Egyetemen. A sikeres és jó hangulatú doktori védés multidiszciplináris témát állított középpontba, mely a szép számban megjelent kollégákon kívül számos téma iránt érdeklődő kutatót is vonzott, elsősorban a BCE részéről.

a Kaposvári Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Tanszéke,
a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke közös szervezésében a Kaposvári Egyetemen 2012. december 10-11-én megrendezett Táplálkozástudományi Kutatások II
Innováció – Táplálkozás – Egészség – Marketing című konferenciáján tartott

Maczó Anita, Gelencsér Éva (KÉKI):
Egyes babfajtákban előforduló alfa-amiláz inhibítorok, mint potenciális hüvelyes allergének

című előadásával 1. helyezést ért el.

InnoCrop

A konferencia a Magyarország-Horvátország IPA Határon-átnyúló Együttműködési Program Inno-CropFood projektjének keretében valósult meg. A projektről további információk a itt találhatók.

A konferencia részletes programja megtekinthető itt.

A kitüntetettnek szeretettel gratulálunk!

 

  • Dr. Takács Krisztina ösztöndíjas a lengyelországi Institute of Animal Reproduction and Food Research-ben (Olsztyn)

Az INFOGEST lehetőséget biztosít arra, hogy a kutatók rövid ideig tartó tudományos látogatásokat tegyenek a kiválósági hálózat laboratóriumaiban.
Dr. Takács Krisztina, a Biológiai Osztály tudományos munkatársa sikeresen pályázott meg egy három hónapos tanulmányutat (2014. február-április) a Lengyel Tudományos Akadémia intézetébe, az Institute of Animal Reproduction and Food Research-be (Olsztyn). Így, jelenleg Dr. Takács Krisztina, Dr. Dominika Swiatecka szakmai irányításával – aki egyben az Irányító Testület lengyel meghatalmazottja, és a Division of Food Sciences Department of Immunology and Food Microbiology vezető kutatója- „Impact of whey protein hydrolysates on the small intestinal cells physiology and bacterial adhesion and translocation (Savófehér hidrolizátumok hatásának vizsgálata vékonybél sejtek fiziológiájára és a baktériumos kitapadására és transzlokációjára)” című témán dolgozik.

  • Csehi Barbara TDK Élelmiszertechnológia és műveletek Szekció I. helyezés

Csehi Barbara, a Budapest Corvinus Egyetem (BCE) hallgatója, akinek Dr. Friedrich László (BCE) mellett Némethné Dr. Szerdahelyi Emőke (NAIK ÉKI) a témavezetője, I. helyezést ért el a BCE Élelmiszertudományi Karán 2014. április 23-án rendezett Tudományos Diákköri Konferencián az Élelmiszertechnológia és műveletek Szekcióban. A dolgozat címe: „Hús- és vérfehérjék nagy hidrosztatikus nyomáskezelés hatására bekövetkező változásainak vizsgálata”.