Napjainkban egyre többször kerül a tudatos élelmiszerfogyasztók látókörébe a klorogénsav. A klorogénsav egy növényi eredetű természetes anyag, mely például kávéban, cikóriában, napraforgómagban, articsókában fordul elő jelentősebb (10-500 mg/100g) mennyiségben. Érdemi mennyiség (5-50 mg/100g) található még például burgonyában, aszalt szilvában, áfonyában, őszi barackban, meggyben és almában.
A rendszeres kávéfogyasztók esetében a kávéval történő bevitel jelenti a legjelentősebb klorogénsavforrást, mely elérheti a napi 0,5 g mennyiséget. A klorogénsavakkal kapcsolatban megjegyzendő, hogy valójában nem egy anyagról beszélünk, hanem egy molekulacsaládról, melyek a fenolsavak és tágabb értelemben a polifenolok csoportjába tartoznak. A klorogénsavak közül legismertebb és leginkább jellemző előfordulású az 5-kávésav-kinasav észter (képünkön). A klorogénsavak élettani hatásait számos kutatásban vizsgálták, de részletes és pontos ismeretink jelenleg még nincsenek. Több tanulmány szól érfalfunkció javításában betöltött szerepükről, mely hatás hozzájárulhat a szív- érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Az étrend-kiegészítő piacon pedig számos termékben fogyasztószerek „hatóanyagként” jelenik meg. Annyi elmondható, hogy nagy valószínűséggel több együttesen jelenlévő mechanizmus alapján fejtik ki hatásukat és a szervezetben történő hasznosításukban kulcsszerepe van a vastagbélben megtalálható, a köznyelvben bélbaktériumoknak nevezett összetett mikrobaközösségnek. Fontos tudni, hogy az élelmiszerekhez (ide értve az étrend-kiegészítőket is) társított jótékony hatásokról szóló jogi szabályozás alapján azonban, a klorogénsavakra vonatkozóan jelenleg egyetlen állítás sem kapott engedélyt, ezért ilyet a csomagoláson, vagy bármely kapcsolódó kereskedelmi kommunikációban állítani jelenleg nem szabad.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A jelenleg folyó, kétoldalú ipari kutatási és fejlesztési együttműködés keretében Intézetünkbe látogatott három kínai kutató a chongqing-i Southwest University-ről, amelynek keretében előadásokat tartottak és munkamegbeszélést folytattunk a jelenlegi és a jövőbeni együttműködésekkel kapcsolatban.